CET 21 ve čtvrtletí snížila ztrátu na polovinu

čtvrtek, 12. června 2014, 20:34 TV MediaGuru

Konsolidovaná ztráta CET 21, provozovatele skupiny Nova, se ve čtvrtletí snížila na 335 mil. Kč.

Společnost CET 21, která drží vysílací licence skupiny Nova, v letošním 1. čtvrtletí snížila konsolidovanou ztrátu na polovičních 16,6 milionu dolarů (335 milionů korun) proti loňským 33,8 milionu dolarů. Výnosy současně stouply na 56,8 milionu ze 48 milionů USD v loňském prvním čtvrtletí. Vyplývá to z výsledků, které zveřejnila mateřská Central European Media Enterprises (CME). Takzvaná úplná ztráta, která zohledňuje i další finanční vlivy, činila 16,87 milionu USD.

Konsolidované údaje zahrnují vedle tuzemské CET 21 její stoprocentní účast v provozovateli slovenské televize Markíza prostřednictvím CME Slovak Holdings a dále dceřinou firmu Čertova nevěsta, u níž loni oznámila úplné převzetí. Firmu, která vznikla v roce 2010 v souvislosti s výrobou stejnojmenného filmu, do té doby vlastnila prostřednictvím Media Pro Pictures spolu se společností Golem film.

Konsolidovaný výsledek za letošní 1. čtvrtletí je pokračováním ztrát z loňského roku, na kterém se podepsala mimo jiné tehdejší změna obchodní politiky. Televize předpokládá, že by se k ziskovému hospodaření měla letos opět vrátit. „V tomto roce ale neočekáváme dosažení úrovní z roku 2012, protože nám více než rok zabere opětovné získání tržního podílu ztraceného během roku 2013," uvedla CME při květnovém zveřejnění čtvrtletních výsledků skupiny.

CME a její části, včetně tuzemské CET 21, od loňského roku procházejí transformací, která má pomoci zaměřit se na snižování programových a provozních nákladů vzhledem k současnému vysokému zadlužení. S tím souvisely také personální změny odstartované odchodem prezidenta Adriana Sarbua z vedení CME, následované výměnou vedení v CET 21, kterému nyní šéfuje Christoph Mainusch.