Dvořák: Regulace TV a rádií by měla být uvolněna

čtvrtek, 05. června 2014, 15:17 Rádio, TV MediaGuru

Generální ředitel ČT Petr Dvořák prosazuje větší samoregulaci na českém mediálním trhu.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák považuje stávající mediální legislativu za zastaralou. Platné mediální předpisy neodpovídají vývoji mediálního trhu. Dvořák to řekl na konferenci Regulace českých médií, pořádané Institutem komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK, RRTV a Ministerstvem kultury ČR.

„Regulace vznikala dávno a v jiné době, než kterou prožíváme. Ta doba byla analogová a z hlediska regulace poměrně jasná,“ řekl účastníkům Petr Dvořák. Současný mediální trh označil za destabilizovaný a poznamenaný ekonomickou recesí z roku 2008. „Mediální trh se výrazně změnil, je turbulentní, poskytuje neomezený distribuční prostor. Umožňuje diverzifikaci jednotlivých soutěžitelů, vysílatelé nemusejí bojovat o licence. Legislativní prostředí ale tuto realitu neodráží,“ popsal Dvořák.

Generální ředitel ČT by také prosazoval větší samoregulaci v rámci českého mediálního systému. Jak zmínil, je to běžná věc v řadě zemí Evropské unie a česká média by se měla tímto přístupem inspirovat.

„Samoregulace může do budoucna řadě věcí pomoci a měla by umožnit otevřenou diskusi před tím, než se na trhu něco stane. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se řadě diskuzí vyhýbá. Nechává vysílatele rozhodovat a teprve pak používá sankce,“ řekl Dvořák s tím, že např. v řadě obchodních sdělení (sponzoring atp.) není dopředu jasné, kdy vysílatelé mohou jeho odvysíláním porušit zákon. Podle Dvořáka by diskuse s regulačním orgánem měla probíhat předem.

Dvořák se také pozastavil nad tím, že elektronická média jsou na rozdíl od tisku a internetu svázána regulací. „Připadá mi podivné, proč elektronická média jsou regulována striktně a proč jiná – internet a tisk – mají volnost oproti tomu, jak jsou regulačně sešněrována rádia a televize,“ zmínil generální ředitel ČT. Zdůraznil ale, že nevolá po přísnějším dohledu nad jinými médií, ale po uvolnění regulace elektronických médií.

Takový postup nevyloučil předseda volebního sněmovního výboru Martin Komárek (ANO). „Regulaci můžeme odejmout, to není vyloučeno. Pokud je bezzubá, tak je zbytečná. Může to skončit i tímto způsobem, je to reálný problém, který nemáme zametat pod koberec,“ řekl Komárek.

-mav-