První republika měla stejnou sledovanost jako Sanitka 2

pondělí, 16. června 2014, 15:01 TV MediaGuru

První republika se zařadila k divácky úspěšným seriálům České televize.

První řadu seriálu První republika, jehož děj se uzavřel v pátek 13. června, sledovalo v průměru 1,3 mil. diváků starších 15 let. Představuje to 15% rating a 34% podíl na sledovanosti v divácké skupině starší 15 let. První republika se zařadila k úspěšnějším seriálům ČT z posledních let.

V celkové průměrné sledovanost se vyrovnala sledovanosti seriálu Sanitka 2, který ČT1 vysílala na podzim 2013 také v pátečním prime-time (1,3 mil. diváků). Sledovanost První republiky předčila i většinu řad seriálu Vyprávěj, podzimní sérii tohoto retrospektivního seriálu z roku 2011 se vyrovnala (rovněž 1,3 mil.).

Vývoj sledovanosti seriálu První republika (tis. osob), I-VI/2014

Prvni republika_vyvoj sledovanosti

Zdroj: ATO-Mediaresearch

Právě tvůrci Vyprávěj stojí i za příběhem První republiky. Do výroby už byla zadána příprava druhé řady seriálu. Ve vysílání by se měla objevit na jaře 2015.

Nejúspěšnějším z nových seriálových pořadů České televize se staly Případy 1. oddělení z letošního roku. Jejich průměrná sledovanost dosáhla 1,5 mil. diváků starších 15 let. Také druhá řada Případů 1. oddělení se už začala připravovat. ČT ale plánuje natočit méně dílů než v případě první řady.

Jak Případy 1. oddělení, tak První republika byly letos vysílány vůbec poprvé. Česká televize je zařadila do vysílání od letošního ledna a ukázala, jak s takovými projekty může významně promluvit do podílu na sledovanosti. Nižší celkovou sledovanost než oba zmíněné zaznamenala další letošní seriálová novinka, detektivní Clona. Výsledná sledovanost se v průměru nedostala přes 800 tis. diváků, přesto ale podíl seriálu na sledovanosti (19 %) byl vyšší, než je průměrný podíl prvního kanálu ČT.

-mav-