Amatérští TV reportéři se hodí při dramatech

úterý, 08. července 2014, 07:41 TV, Výzkum MediaGuru

Stále více televizních stanic spoléhá ve svém zpravodajství na amatérské záběry diváků.

V době chytrých zařízení se zabudovanou kamerou a připojením na internet je jen otázkou příležitosti, kdy se jejich majitelům podaří natočit zajímavý záběr, za nějž budou rády i televizní stanice. Televize po celém světě na materiál amatérských reportérů spoléhají čím dál více. Ukazuje to studie Kolumbijské univerzity a jejího Tow centra pro digitální žurnalistiku, která se prizmatem občanské žurnalistiky podívala na osm mezinárodních televizních stanic a jejich webů.

V rámci studie bylo analyzováno více než 1 100 hodin televizního zpravodajského vysílání a přes 2 200 webových stránek během 21 dní na přelomu listopadu a prosince loňského roku. Mezi osmi analyzovanými stanicemi byla: Al Jazeera (v anglické i arabské verzi), BBC World, CNN International, euronews, France 24, NHK World a Telesur.

Televize odvysílají až 11 amatérských videí denně

Sedm z osmi sledovaných televizních stanic průměrně odvysílá 11 záběrů amatérských reportérů denně. Osmou stanicí byla arabská Al Jazeera, která vysílá každý den v průměru 51 takových záběrů a byla zkoumána zvlášť. Latinskoamerická stanice Telesur využívá amatérských videí ze všech nejméně, průměrně pouze dvě za den. Tematicky se amatérská videa nejčastěji týkají válečných či vojenských konfliktů.

Nejvíce příspěvků bylo odvysíláno z občanské války v Sýrii, kde podle organizace Reportéři bez hranic za poslední tři roky zahynulo při natáčení či fotografování 36 profesionálních novinářů a 117 občanů.

Témata amatérských videí

Temata

V 84 % případů autoři amatérských záběrů nejsou uvedeni

Odvysílané záběry amatérských reportérů však nebyly téměř v třech čtvrtinách případů (72 %) jako amatérské označeny. V 84 % případů televize neuvedly u použitých záběrů jejich autory. Neoznačený obsah byl výzkumníky identifikován přes sociální média a zpravodajské agentury, dále také na základě kvality záběrů. Z analyzovaných stanic nejčastěji uváděla jména autorů odvysílaných záběrů CNN International (53 %). Naopak nejméně BBC World (9 %) a France 24 (1 %).

Počet odvysílaných amatérských záběrů

Amaterska videa

Amatérské záběry a české TV

V českých televizních médiích poskytuje významný prostor amatérským příspěvkům televize Prima, která od 28. října loňského roku dokonce zařadila relaci Divácké zprávy do své hlavní zpravodajské relace. Divácká videa tvoří základ jednotlivých reportáží, které dotvářejí redaktoři Primy. U amatérských videí je vždy uveden jejich autor. Nejlepší videa jsou přitom autorům finančně honorována.

Průměrná sledovanost Diváckých zpráv představovala v letošním prvním pololetí necelých 470 tis. diváků starších 15 let při podílu cca 13 % (zdroj: ATO-Mediaresearch). Sedmiminutový blok zpráv zasílaných diváky následuje po Krimi zprávách a před VIP zprávami. Divácké zprávy mají přitom srovnatelnou sledovanost s VIP zprávami. Sledovanější jsou v celkovém průměru hlavní Zprávy FTV Prima (v prvním pololetí podíl 22 %) a také Krimi zprávy (podíl 19 %).

Amatérská videa využívá i TV Nova, a to i několikrát do týdne. „Autentická videa od diváků se snažíme využívat co nejvíce, jsme rádi, když se na tvorbě zpravodajství aktivně podílejí. Někdy však narážíme na špatnou kvalitu záběrů, která pro vysílání není vhodná. Musíme pak zvážit unikátnost snímků a možnosti jejich prezentace na obrazovce,“ popisuje Anna Suchá z oddělení PR a komunikace skupiny Nova a doplňuje, že jejich autorství je zveřejněno po dohodě s autorem. Nejvíce se tento typ videí uplatní v případě, kdy se amatérským reportérům podaří získat exkluzivní záběry ještě před příjezdem štábu či z jiných míst a úhlů pohledu. Často to bývá v případě dramatických událostí, jako jsou povodně, požáry či dopravní nehody.

V podobných případech, například u povodňového zpravodajství, využívá amatérská videa také Česká televize, z hlediska počtu se však u ní jedná obvykle jen o jednotky videí ročně. Jak pro MediaGuru.cz uvedla tisková mluvčí ČT Alžběta Plívová, při užití videí je zdroj i autor videa vždy uváděn.

-kch-