Internetová penetrace je v Česku nejvyšší v CEE

čtvrtek, 03. července 2014, 07:37 Internet & Mobil MediaGuru

Míra rozšíření internetu v populaci starší 10 let dosahuje v Česku 71 procent.

Internet v Česku navštěvuje 96 % osob ve věku 18–69 let, čímž je internetová penetrace u nás nejvyšší mezi všemi státy regionu střední a východní Evropy (CEE). V dalších státech V4 se míra rozšíření internetu pohybuje přibližně mezi 65 až 75 % a průměr celého regionu střední a východní Evropy činí 67 %. Tyto údaje vyplývají ze studie Online Landscape: Central Europe společnosti Gemius, která analyzuje situaci internetových trhů v jednotlivých státech V4.

Podle výsledků studie je ve státech V4 celkem 31 milionů uživatelů internetu, přičemž Česko je s 6,7 miliony uživatelů druhým největším internetovým trhem střední Evropy (po Polsku). Česko ovšem osahuje ovšem nejvyšší míry rozšíření internetu pro všechny věkové kategorie (10 +), a to 71 %.

Vývoj internetové penetrace v Česku, 2012-2013, 10+

Penetrace_vyvoj

Rozložení uživatelů podle pohlaví je u nás ze všech zkoumaných států nejméně rovnoměrné – 52 % návštěvníků českého internetu tvoří muži, zatímco v jiných zemích spíše mírně převažují ženy. Česko také se 17 % vykazuje nejvyšší podíl nejstarší věkové skupiny 55+, naopak nejméně uživatelů v tomto věku je na Slovensku (11 %). Návštěvnost z mobilních zařízení se v průběhu jednoho roku zvýšila desetkrát. V prosinci 2013 bylo z mobilních telefonů a tabletů provedeno již 10 % zobrazení stránek, přičemž i nadále se očekává konstantní nárůst.

Sociodemografický profil uživatelů českého internetu (kliknutím zvětšíte)

Internet_sociodemo

Pozn: Údaje k prosinci 2013

Internetová penetrace ve střední a východní Evropě, 18-69 let

Penetrace_srovnani

Zdroj dat: Online Landscape: Central Europe, NetMonitor – SPIR – Gemius a Mediaresearch

-mav-