Video obsah se stává pro iSport.cz klíčový

úterý, 02. září 2014, 12:30 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Online přenosy fotbalových utkání Synot ligy válcujeme konkurenci, říká šéfredaktor Lukáš Tomek.

Se začátkem fotbalové Synot ligy jste spustili projekt přímých online přenosů z fotbalových utkání. Teď je tomu právě měsíc. Jak se to projevilo na návštěvnosti serveru iSport.cz? 

Zájem o fotbalové přenosy a videa se vyvíjí nad naše očekávání. Původně jsme odhadovali, že sledovanost bude minimálně o polovinu nižší. Počet zhlédnutí streamu za jedno ligové kolo se v případě přímých přenosů pohybuje okolo 135 tisíc.

Vedle přímých přenosů nabízíte i početné sestřihy z jednotlivých utkání. Co je pro uživatele lákavější – přenosy, nebo sestřihy?

Sledovanost sestřihů se zvyšuje s postupujícím počtem kol. Na začátku ligy byl zájem vyšší o přenosy, postupně ale rostla sledovanost sestřihů. Přibližujeme se k hranici 145 tisíc zhlédnutí za týden. Vyššímu zájmu pomáhá i to, že video obsahu stále přibývá. Naším záměrem je ale nabídnout obsah i pro příležitostné fanoušky a veřejnost, pro kterou je fotbal jen okrajovým tématem. Začali jsme proto například spolupracovat s Miss Terezou Chlebovskou, která je fotbalovou fanynkou a která svým pohledem zhodnotí vždy jeden vybraný zápas kola. Sledujeme tím to, že s její pomocí oslovíme další návštěvníky. To se částečně potvrzuje, protože 30 % návštěvníků je nových.

Z každého zápasu připravujete několik textů, do kterých zařazujete větší počet videí. Nabídka video obsahu na vašem webu významně vzrostla. Roste s tím i počet zhlédnutých stránek a uživatelů?

Zvyšuje se jak počet page views, tak počet unikátních uživatelů. Primárně jde ale o nárůst počtu zhlédnutých videí. Stránka je designovaná tak, aby uživatelé primárně sledovali stream, ale aby zároveň věděli, že od určitého času přímého přenosu mohou sledovat videa se zajímavými okamžiky nebo hodnotit hráče a diskutovat o zápase.

Kolik redaktorů se na vysílání přenosů podílí?

Museli jsme nabírat další lidi a rozšířili jsme náš video tým o střihače a o redaktory. Celkově šlo asi o šest lidí. Je náročné sledovat zápasy, stříhat a namlouvat videa, proto jsme museli tým rozšířit. Počet lidí, kteří se na projektu podílejí, je kolem patnácti včetně editorů a redaktorů.

Jak se vyrovnáváte s technickými požadavky přenosů?

Zatím dobře. Lehké problémy jsme řešili jen ze strany dodavatele streamů. Na tom se dál pracuje. Ale obecně na to, jak je to velký projekt – dosud žádný web v takovém rozsahu všechny zápasy nevysílal – nenastaly zásadní technické problémy, jen dílčí.

Některé přenosy, které nabízíte, jsou provázeny shodným komentářem, který se objevuje při vysílání zápasů na sportovním kanále České televize. Sdílíte s ČT tato videa?

Ano, přenosy sdílíme. Pokud jde o zápasy vysílané ČT, tak tyto přenosy přebíráme. Do budoucna uvažujeme o tom, že streamy opatříme naším komentářem.

ČT ale nemůže přenosy využít pro svůj web ČT sport.

Ne, máme na všechny zápasy fotbalové ligy exkluzivní práva pro webové přenosy.

Máte uzavřenou opci na práva pro další ročník fotbalové ligy?

Taková možnost je a je velmi pravděpodobné, že v projektu budeme pokračovat i v dalším roce.

Kdy se investice do projektu vrátí?

Uvidíme, zatím je předčasné predikovat.

Nesměřují vaše aktivity k tomu vytvořit si do budoucna internetový sportovní video kanál?

Zatím ne. Zamýšlíme však upravit homepage. Vedle video materiálů z utkání Synot ligy máme práva i na sestřihy z hokejové extraligy a také sestřihy z anglické Premier League.  Video obsah na našich serverech bude dál přibývat. Proto chceme vytvořit home page tak, aby byla ještě vstřícnější pro video obsah. Ten budeme preferovat stále více. Je to trend, který vidíme na zahraničních sportovních webech. Neznamená to ale, že opustíme textový obsah. To, co návštěvníci první uvidí, budou videa. Chceme prodat to, co máme, protože myslím, že tím teď válcujeme konkurenci. A to ještě není všechno. Přidáme další projekty, které teď zatím nemohu prozradit.

-mav-