CPEx startuje prodej na konkrétní publikum

úterý, 21. října 2014, 11:10 Internet & Mobil MediaGuru

Sdružení online vydavatelů CPEx zahajuje v RTB prodej kampaní na cílové skupiny.

Sdružení online vydavatelů Czech Publishers Exchange (CPEx) se od loňského startu posouvá do další fáze a začíná inzerentům nabízet cílení reklamy na konkrétní uživatele – CPEx Audience. Cílení na publikum má být jednou z hlavních předností automatizovaného nákupu reklamy (programmatic buying), řekl v úterý novinářům ředitel CPEx Matěj Novák.

Sdružení CPEx, které vstoupilo na trh loni v září jako sdružení vydavatelů pro prodej online RTB reklamy (real-time bidding), tak teď podle Nováka dokáže nabídnout inzerentům kampaně šité na míru. CPEx se zároveň stává na českém internetu subjektem, který data pro cílený RTB nákup sbírá a vlastní.

Od dnešního dne lze využít možnost nákupu v síti CPExu prostřednictvím private marketplaces, kterou podporují všechna běžně využívaná DSP na českém trhu. Během podzimu 2014 budou také publika CPExu dostupná ve vybraných DSP pro cílení na celém internetu. Cílení na uživatele začnou po integraci DMP rovněž nabízet jednotliví vydavatelé v přímo prodávaných kampaních.

Data pro CPEx Audience se sbírají pomocí platformy Adobe Audience Manager na více než 80 webech se zásahem přes 75 % reálných uživatelů v ČR. CPEx tak může nabízet behaviorální segmenty založené na analýze chování (inferred), publika založená na informacích získaných od uživatelů samotných (declared) a na matematických modelech (modeled).

CPEx během testování v pilotním provozu během tří měsíců vytvořil a v kampaních inzerentů ve spolupráci s několika agenturami otestoval více než 100 segmentů.

„V kampani TravelPortal.cz na prodej zájezdů měla publika CPExu ještě lepší konverzní výkon než dlouhodobě nejvýkonnější display zdroj (behaviorální cílení na Seznamu). V kombinaci s retargetingem byl post-click konverzní poměr srovnatelný s PPC inzercí,“ srovnal majitel agentury Fragile Media Daniel Kafka.

Czech Publisher Exchange sdružuje vydavatele Astrosat Media, Czech News Center, Economia, Mafra a Mladá fronta, které inzerentům zpřístupňuje reklamní plochy pomocí technologie RTB. Měsíčně v souhrnu zasáhnou více než 5 mil. českých uživatelů (RU dle metodiky SPIR). Od loňského října se příjmy CPEx zvýšily více než o 100 % a vydavatelům údajně prodej přes RTB přinesl miliony korun měsíčně.

-mav-

Foto: Photospin