Penta se chce podílet na koupi poloviny Petit Pressu

středa, 08. října 2014, 19:31 Slovensko, Tisk MediaGuru

Penta chce být finančním partnerem při koupi polovičního podílu Petit Pressu.

Investiční společnost Penta chce být finančním partnerem při koupi polovičního podílu slovenského vydavatelství Petit Press, který má od německé vydavatelské skupiny Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft (RBVG) získat společnost SITA. Transakce se uskuteční za předpokladu, že další spoluvlastník Petit Pressu nevyužije své předkupní právo. Vyplývá to ze společného prohlášení firem Penta a SITA, které zveřejnily na webu.

Společnost vlastněná firmou SITA Slovenská tlačová agentúra a reprezentovaná podnikatelem Igorem Grošaftem začala jednat o převzetí polovičního podílu Petit Pressu před několika měsíci. "Dne 9. října 2014 uplyne lhůta, dokdy může druhý spoluakcionář Petit Press, společnost PSIS uplatnit svá akcionářská práva a rozhodnout se, zda koupí zbývající 50procentní podíl a stane se tak 100procentním majitelem vydavatelství," píše se v prohlášení.

Postup Penty na slovenském mediálním trhu je pozorně sledován poté, co oznámila, že ve spolupráci s nizozemskou investiční společností V 3 Media Holdings ovládne tamní přední vydavatelství 7 Plus a Trend Holding. Současné prohlášení proto má podle Penty uvést na pravou míru její angažmá ve společnosti, která vydává přes 30 regionálních a celostátních titulů mezi nimi například deník SME.

"Investiční skupina Penta se účastní financování kupní ceny a je tak finančním partnerem SITA a Igora Grošafta v transakci. Penta není ani přímo, ani nepřímo možným nabyvatelem akcionářského podílu ve vydavatelství Petit Press," prohlásila investiční společnost. V případě převzetí podílu obě firmy garantují zachování současných pravidel mezi současnými investory a redakční částí.

SITA se o získání podílu začala zajímat v letošním prvním čtvrtletí, následně se dohodla s Pentou na finančním partnerství. Obě firmy odmítají obvinění z údajné netransparentnosti celé transakce. Součástí jednání je také nabídka současnému spoluvlastníkovi, firmě Prvá slovenská investičná skupina (PSIS), že by se SITA mohla stát pouze menšinovým vlastníkem, a podnik by si tak ponechal manažerskou kontrolu.

Vydavatelství Petit Press od založení vlajkové lodi, kterou je deník SME, vlastní či spoluvlastní společnost PSIS s hlavním akcionářem Peterem Vajdou. O definitivním osudu zbývajícího podílu by měl v následujících dnech informovat dosavadní spoluvlastník, německá vydavatelská skupina RBVG. Ta byla do loňského roku vlastníkem vydavatelské skupiny Mafra, kterou na českém trhu převzal Agrofert Andreje Babiše.