Spor o seriál Vinaři, původně měl vznikat pro Novu

středa, 15. října 2014, 09:02 TV MediaGuru

O nejsledovanější podzimní pořad Primy se vede spor, seriál měl nejprve vzniknout pro TV Nova.

Koncept nového seriálu Vinaři, který vysílá Prima, byl původně připravován pro televizi Nova, která za něj i zaplatila, uvedla komerční jednička. Nova se podle informací MediaGuru.cz snaží dohodnout s Primou o vypořádání všech práv ke konceptu seriálu Vinaři tak, aby nebyli poškozeni televizní diváci. To má znamenat, že Nova zřejmě nepožaduje stažení seriálu z vysílání.

„V zájmu televizních diváků se snažíme jednat s Primou o vypořádání práv, která ke konceptu máme. Jednotlivé právní kroky v probíhajících sporech nekomentujeme," uvedla mluvčí Novy Anna Suchá. Dodala, že bez souhlasu Novy není nikdo oprávněn koncept seriálu užívat. Nova podle mluvčí zvažuje veškeré právní cesty, postup považuje za porušení autorského práva a nekalou soutěž.

Nova týden po odvysílání prvního dílu podala návrh na vydání předběžného opatření, který ale soud zamítl. „CET 21 tvrdí, že má licence k aranžmá seriálu a scénáři jeho prvního dílu. Z podkladů, které CET 21 soudu předložila, a také z podkladů, které jsme získali od producenta seriálu, však podle nás vyplývá pravý opak," uvedla mluvčí Primy Marie Fianová.

Prima chce svá práva rovněž chránit. „CET 21 nám poslala – až po rozhodnutí soudu o jejím návrhu na vydání předběžného patření – dopis, ve kterém nás vyzvala, abychom seriál dále nevysílali. Postup CET 21 nám připadá nezvyklý a nepochopitelný, ale nebráníme se diskuzi a vzájemnému vysvětlení stanovisek. Pokud bude CET21 spor eskalovat a podá žalobu, budeme se bránit v rámci občanského soudního řízení," uvedla mluvčí Primy Marie Fianová.

Vinaři jsou nejúspěšnějším podzimním pořadem Primy, sledovanost seriálu se pohybuje nad milionem diváků starších 15 let. Úvodní díl odstartoval dokonce s dvoumilionovou sledovaností.

Původní koncept seriálu Vinaři připravoval pro Novu v roce 2010 tým autorů, který se nyní podílí na produkci stejnojmenného pořadu vysílaného Primou. Producentem seriálu je Tomáš Vican. Název seriálu, jeho námět, většina postav a název vesnice jsou údajně stejné, jakož i velká část produkčního týmu. Nova tvrdí, že má s autory seriálu uzavřené platné smlouvy, které jim nedovolují vyrábět stejný nebo podobný pořad pro nikoho jiného.

-mav-