Frekvence 1 chystá živé vysílání s prezidentem

sobota, 27. prosince 2014, 20:16 Rádio MediaGuru

Komerční stanice ze skupiny Lagardere převezme stávající vysílání pořadu Hovory z Lán.

Rádio Frekvence 1 bude vysílat nový pořad Prezidentský Pressklub s Milošem Zemanem. První živé vysílání proběhne v neděli 4. ledna 2015, informovala mluvčí rádia Radka Pilzová.

Rozhovory s prezidentem republiky má rádio Frekvence 1 vysílat v rámci standardního programového schématu v pořadu Pressklub, konkrétně jako Prezidentský Pressklub. V plánu jsou čtyři živá vysílání pořadu za rok. První proběhne v neděli 4.1.2015 v 17:00.

„Frekvence 1 nepatří do žádné tuzemské politicko-podnikatelské skupiny. Takže jsme, na rozdíl od mnoha jiných, skutečně nezávislé médium. Svobodu slova a pluralitu názorů považujeme za základ naší společnosti. Proto jsme nabídku vysílat rozhovory s prezidentem republiky přijali. V demokratické zemi má mít prezident možnost se vyjadřovat a posluchači možnost jeho vyjádření hodnotit. Živé vysílání je pak základ rozhlasové práce a je to i jediný způsob, jak vést skutečně autentický rozhovor. Proto živé vysílání s prezidentem vítáme. Naší ambicí je věrně zobrazovat realitu, ne vytvářet mediální obrazy. Tam vidím naší nezávislost,“ uvedl Miroslav Škoda, ředitel rádia Frekvence 1.

Frekvence 1 chce posluchačům nabídnout i možnost aktivně se do rozhovoru zapojit a spolupodílet se na přípravě otázek. Své dotazy budou moci zasílat prostřednictvím aplikace na www.frekvence1.cz. Záznam rozhovoru bude vysílán i na dalších stanicích patřící pod Lagardere Active ČR, například ve Studiu Zet na rádiu BBC.

Frekvence 1 tak de facto převezme pořad Hovory z Lán, který dosud vysílal Český rozhlas. Možnost, že by pořad z vysílání Českého rozhlasu zmizel, naznačilo rozhodnutí generálního ředitele ČRo Petera Duhana na začátku tohoto týdne. Prezidenta republiky informoval o tom, že pořad by se měl předtáčet, nikoliv vysílat živě. Na to ale prezident Zeman podle svého mluvčího nechtěl přistoupit. Rozhodnutí vedení Českého rozhlasu přišlo poté, co prezident v posledním vysílání pořadu Hovory z Lán použil několik vulgárních výrazů. Kvůli tomu byl Český rozhlas napomenut od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a od Rady Českého rozhlasu.

Český rozhlas se nadále domnívá, že názory prezidenta republiky patří do vysílání média veřejné služby. "Museli jsme však respektovat usnesení Rady Českého rozhlasu, které nám stanovilo jasné mantinely. V souvislosti s tím jsme také pana prezidenta požádali o předtáčení dalšího dílu Hovorů z Lán," reagoval pro ČTK mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna.

-mav-