Nová regulace outdooru v Praze může být pozastavena

pátek, 12. prosince 2014, 06:59 Outdoor MediaGuru

Pražské stavební předpisy se znovu vracejí na jednání pražského magistrátu.

Praha má do pondělí lhůtu, aby odstranila chyby v pražských stavebních předpisech, které jsou v rozporu se stavebním zákonem. Když to nestihne, bude muset ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) platnost předpisů pozastavit. Vyplývá to ze stanoviska ministryně, které ČTK poskytl mluvčí MMR Karel Dlabač. Primátorka Adriana Krnáčová prostřednictvím mluvčího Jiřího Wolfa vzkázala, že rada města se bude novelou sporných předpisů zabývat v úterý.

Pražské stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, vešly v platnost v říjnu. Určují podmínky, za kterých se může v hlavním městě stavět. Na základě nich ale mimo jiné nebudou moci vznikat nové samostatně stojící billboardy, a až těm současným skončí platné stavební povolení, firmy budou muset obří reklamní poutače a plochy odstranit. Právě tato část předpisů vyvolala v uplynulých měsících bouřlivou debatu.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v tiskové zprávě uvedla, že MMR Prahu na nedostatky v předpisech upozorňuje dlouhodobě a celou dobu poskytuje hlavnímu městu maximální součinnost. Dosud se prý uskutečnily na to téma tři schůzky a příští týden se Šlechtová sejde s Krnáčovou. Ministerstvo zaslalo podle Šlechtové výzvu k nápravě v říjnu, šedesátidenní zákonná lhůta uplyne 15. prosince.

Pokud magistrát rozpor neodstraní, nedává zákon o hlavním městě Praze ministerstvu jinou možnost než pozastavit účinnost pražských stavebních předpisů, a to bez zbytečného odkladu po uplynutí lhůty k nápravě. "Jedinou možností Prahy, jak se vyhnout pozastavení účinnosti, je okamžitě přijmout novelu předpisu, která by napravila vytýkané nedostatky a odstranila rozpory se zákonem," uvedla ministryně.

Krnáčová několikrát zopakovala, že Praha stavební předpisy potřebuje. Jednání s MMR a přípravu novely má podle ní na starosti náměstek Matěj Stropnický z Trojkoalice. Primátorka ale zároveň bez dalšího komentáře potvrdila informaci ČTK, že se v pondělí sešla se šéfem společnosti BigBoard Richardem Fuxou, který žádá zrušení předpisů.

Stropnický nechtěl jednání komentovat. Někteří politici z Trojkoalice, která spolu s ANO a ČSSD Praze vládne, ale podle informací ČTK trvají na zachování předpisů natolik, že je spojují s diskusí o dalším osudu pražské koalice.

Kvůli stavebním předpisům vyvolala billboardová firma před letošními volbami silnou mediální kampaň, v níž se opřela do propagátora předpisů, exprimátora Tomáše Hudečka. Pokud nebudou předpisy zrušeny, hrozí státu arbitráží. Nové stavební předpisy naopak přivítala odborná veřejnost a developeři.

Televize Nova ve čtvrtek uvedla, že Hudeček čelí kvůli předpisům trestnímu oznámení. Podle něj se spolu s architektem hlavního města Pavlem Hniličkou a náměstkem ministryně pro místní rozvoj Ondřejem Votrubou údajně dopustil trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Předpisy prý prosazovali nestandardním způsobem.