Startuje Ústav nezávislé žurnalistiky, má nový web

středa, 10. prosince 2014, 06:30 Internet & Mobil MediaGuru

Ústav chce rozvíjet investigativní novinařinu, své výstupy umístí na web Hlídací pes.

Ve středu dopoledne oficiálně představí svoji činnost nově vzniklý Ústav nezávislé žurnalistiky. Jeho prvním projektem je server Hlídací pes, který od středy podstatně mění svoji dosavadní podobu. Dosud fungoval jako blog novináře Ondřeje Neumanna, od středy 10. prosince rozšiřuje svůj záběr a redakční tým. Datum startu si Ústav nezávislé žurnalistiky vybral záměrně – na 10. prosince připadá Den lidských práv. MediaGuru.cz o tom informoval Ondřej Neumann.

„Ústav nezávislé žurnalistiky vznikl v září 2014 jako reakce na razantní změny v tuzemských médiích. Na jednu stranu probíhá a dále probíhat bude koncentrace vlastnictví (s výrazným angažmá Andreje Babiše), na straně druhé se v celém oboru výrazně šetří. Jako první za oběť padá to nejdražší – tedy investigativní (odhalovací) žurnalistika,“ odůvodňuje Ústav svůj vznik.

Podle Ondřeje Neumanna se chce Ústav věnovat tématům, která jsou klíčová pro rozvoj svobodné a demokratické společnosti. „Naší ambicí je vytvářet žurnalistiku ve veřejném zájmu. Upozorňovat budeme na zneužívání politické a ekonomické moci a i na jakýkoli útisk slabších silnějšími.“

Dosavadní blog Hlídací pes se mění na plnohodnotný web. „Nejde ale o web zpravodajský. Zaměřujeme se především na originální zjištění a dlouhodobé monitorování témat, která zůstávají stranou zájmu mediálního mainstreamu,“ popisuje Neumann. V centru zájmu Ústavu má být několik klíčových témat – věnovat se chce např. tématu ohrožení občanských svobod, detailům a kontextu českého byznysu, ohrožení svobody médií nebo legislativnímu pozadí a přípravě zákonů v Evropské unii.

Nová podoba serveru Hlídací pes od 10.12. 2014.
Nová podoba serveru Hlídací pes od 10.12. 2014.

Na projektu se v současné době podílí přibližně desítka spolupracovníků (mezi nimi  Karel Cudlín,  Jan Urban, Robert Malecký, Robert Břešťan, Adam Drda, Jan Cibulka, Libor Budínský, Kateřina Mahdalová, Karel Vrána, Jan Rasch). Autoři projektu jsou přesvědčeni, že nezávislá odhalovací žurnalistika je veřejným statkem a zaslouží si i veřejnou podporu. „Úlohou investigativní novinařiny je poukazovat na nemorální či nezákonné jednání. Bohužel právě tento typ žurnalistiky je v posledních letech v ohrožení. Velké mediální domy ji stále více vnímají jako příliš drahý luxus, který jim nepřináší dostatečný počet čtenářů a navíc ohrožuje inzertní příjmy,“ vysvětluje záměr nová organizace.

Hlídací pes se od většiny stávajících médií bude odlišovat také tím, že články, analýzy či datové výstupy nabídne ostatním subjektům k použití za předem daných podmínek.

Ústav nezávislé žurnalistiky je neziskovým projektem, svoji činnost chce financovat z příspěvků donátorů a z grantů. „Náš start podpořil Nadační fond českých průmyslníků, se kterým má Ústav dohodu o podpoře na jeden rok. S tím, že se předpokládá její prodloužení o dalších 12 měsíců,“ uvedl Neumann, který věří, že během tohoto dvouletého období se podaří webu zaujmout natolik, že poté získá potřebné finance i z grantů.

Vznik Ústavu nezávislé žurnalistiky je další aktivitou, která reaguje na vlastnické změny v českých médiích za uplynulý rok a půl. V lednu spustí svůj web, mapující situaci v českých médiích, novinář Pavel Šafr se svými kolegy. Za tímto účelem založili sdružení Free Czech Media, jehož cílem je sledovat omezování svobody médií, případy mocenské manipulace, skryté cenzury a autocenzury v klíčových českých médiích.

-mav-