BigBoard jde proti JCDecaux, chce reklamu i v MHD

neděle, 18. ledna 2015, 07:30 Outdoor MediaGuru

Po městském mobiliáři usiluje BigBoard Praha získat i reklamu v městské dopravě.

Vzhledem k avizovanému jednání mezi společností Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a společností Rencar, patřící do skupiny francouzské JCDecaux, o úpravě letité smlouvy na provozování reklamy v městské hromadné dopravě, se společnosti BigBoard rozhodla podat Dopravnímu podniku vlastní nabídku na provozování reklamních ploch.

„Zaslali jsme DPP písemnou nabídku. Za možnost reklamního využívání movitého a nemovitého majetku DPP včetně prostor metra naše společnost nabízí částku nájemného ve výši 100 milionů korun ročně. To je podle veřejně dostupných informací zhruba dvojnásobek částky, kterou DPP na nájemném od spol. Rencar aktuálně dostává,“ sdělil Richard Fuxa, předseda představenstva společnosti BigBoard.

Mluvčí DPP Jiří Štábl existenci nabídky potvrdil. Vedení městské firmy se jí bude zabývat. Nadále však vyjednává o úpravě současné smlouvy s firmou Rencar, která je jako součást francouzské JCDecaux konkurentem BigBoardu.

Smlouva mezi dopravním podnikem a společností Rencar pochází z roku 1997 a má trvat do roku 2031. Ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš minulý týden připustil, že letitá smlouva s Rencar není pro podnik výhodná. „Budeme vyjednávat o lepších podmínkách u stávající smlouvy, nicméně zvažujeme všechny, tedy i další možnosti," řekl dnes mluvčí. Podnik ze spolupráce s Rencar ročně vydělává zhruba 50 milionů, výdělky reklamní společnosti jsou ale výrazně vyšší, podle ředitele jde o zhruba 150 milionů ročně.

Firma Rencar podle webu vznikla v roce 1990 jako dceřiná společnost dopravního podniku. Od roku 2001 je jejím majoritním akcionářem firma Europlakat, která je součástí mezinárodní skupiny JCDecaux. JCDecaux, silný hráč na poli evropské reklamy, má smlouvy na reklamní plochy v MHD i v dalších městech ČR, a mimo jiné i smlouvu s Prahou na reklamu na městském mobiliáři.

I o ten ale hodlá usilovat BigBoard Praha. Jak už jsme informovali, BigBoard prostřednictvím celostránkových inzerátů v denním tisku a vlastních reklamních ploch navrhl, že „novému férovému pražskému magistrátu nabízí moderní český městský mobiliář“. Vedle krytých zastávek s wifi připojením, automatických toalet či prodejních kiosků slibuje Praze minimálně třikrát vyšší platby než v současnosti. „Výstavba ihned po vypovězení stávající nevýhodné smlouvy,“ hlásaly mj. inzeráty BigBoardu.

Smlouva JCDecaux s Prahou je však prakticky nevypověditelná, resp. v případě, kdy by JCDecaux smlouvu „hrubě porušovala“. Platit má až do roku 2021. Podle některých informací není vyloučeno, že by JCDecaux mohla od dopravního podniku získat i smlouvu na světelné vitríny v metru, jejichž provoz dosud zajišťuje firma euroAWK.

-mav-, -čtk-