Facebook ohlásil dramatický nárůst video obsahu

čtvrtek, 08. ledna 2015, 14:17 Internet & Mobil MediaGuru

Během posledního roku vzrostl počet zveřejněných videí na Facebooku meziročně o 75 procent.

Mark Zuckerberg loni v říjnu zmínil, že video je pro Facebook „velkou prioritou“. A podle nejnovějších statistik zveřejněných tento týden se videu na Facebooku skutečně daří. Během posledního roku zde vzrostl počet zveřejněných videí meziročně o 75 procent. Ještě výraznější je tento nárůst v USA, kde počet nahraných videí stoupl dokonce o 94 procent. Jestli se loni už video na Facebooku stalo dominantním typem obsahu, ale jeho zástupci neuvedli. Stejně tak nebyla zveřejněna ani konkrétní čísla absolutního množství videí na Facebooku.

S rostoucím počtem zveřejněných videí stoupá také jejich zastoupení v news feedu, kde loni počet zobrazených videí vzrostl o 360 procent. Podstatnější ale je, že lidé videa na Facebooku také ve velké míře sledují. Na globální úrovni zaznamenal Facebook od června 2014 v průměru přes miliardu zhlédnutí videí každý den. Ve Spojených státech pak víc než polovina z každodenních uživatelů Facebooku zhlédne alespoň jedno video denně. 65 procent zhlédnutí videí přitom už dnes probíhá na mobilních telefonech. Stejný trend je v menší míře patrný také v ČR.

Vedle uživatelských videí se na Facebooku čím dál častěji prosazují také komerční videa. S atraktivním videem značky často dosáhnou lepšího organického zásahu, vyšší míry engagementu i sdílení. Jak s rostoucí popularitou videa naložit z pozice tvůrce shrnuje Facebook na svém blogu:

„Nejdůležitější věc, kterou musíte mít na paměti, když vytváříte video pro Facebook, je, že se stane součástí news feedu. Jako tvůrce byste si měli uvědomit, že lidé vaše video uvidí vedle fotek svých přátel nebo statusu od příbuzných. Vaše video tak potřebuje zapadnout do kontextu a stát se něčím, co budou uživatelé chtít vidět a dál sdílet.

Se spuštěním funkce auto-play a rostoucího významu mobilních telefonů je rovněž podstatné zaměřit se na postování videí, která uživatele zaujmou od prvních vteřin. Mějte na paměti, že automaticky spuštěná videa hrají zpočátku bez zvuku, dokud ho uživatel sám nezapne. Musí proto zaujmout i bez zvukové stopy.“

-kmc-