Další líčení se Savovem se zatím v Londýně nekonalo

středa, 18. února 2015, 01:22 Tisk MediaGuru

Podle mediálního zástupce Františka Savova se žádné líčení ani konat nemělo.

Líčení s Františkem Savovem před magistrátním soudem v Londýně, které mělo podle původních informací pokračovat v pondělí 16. února 2015, se údajně neuskutečnilo a ani se uskutečnit nemělo. Na dotaz MediaGuru.cz to uvedl mediální zástupce Františka Savova Michal Donath. „Potvrzuji, že se v Londýně aktuálně žádné soudní líčení konat nebude a ani nemělo,“ napsal. Dodal, že Savov se k řízení nebude nijak vyjadřovat. „S ohledem na probíhající řízení nebude František Savov svými vyjádřeními jakkoliv přiživovat nepodložené a nekvalifikované spekulace některých českých novinářů, kteří se nevyznají v procesních postupech britských soudů, natož aby ovládali angličtinu tak, aby mohli pravdivě informovat své posluchače nebo čtenáře,“ zdůvodnil.

Jednání před londýnským soudem se poprvé uskutečnilo v pondělí 17. listopadu 2014. Trvalo však jen několik desítek minut. Podle informací médií, která se jednání zúčastnila, měl londýnský soud v listopadu zahájit jednání o vydání Františka Savova do Česka. Mediální zástupce Michal Donath ale předmět jednání interpretoval jinak. Soud měl podle jeho dřívějšího vyjádření rozhodovat o stížnosti Františka Savova na postup českého státu v takzvaných Savovových kauzách, nikoli o jeho vydání. Další jednání měl pak soud nařídit na první čtvrtletí roku 2015.

Majitele vydavatelství Mladá fronta stíhá česká policie pro údajné stamilionové daňové podvody jako uprchlého. Podle médií bylo v případu daňových úniků za zhruba 780 milionů korun obviněno celkem deset lidí. V loňském rozhovoru pro Český rozhlas Savov obvinění odmítl a uvedl, že se v Londýně neskrývá: „Jenom bojuji prostředky, které mně umožňuje občanství Evropské unie, to je celé,“ řekl. „Věřím, že mě anglická justice podrží v mém boji,“ dodal. České policejní prezidium v říjnu uvedlo, že Savov byl v Británii vypátrán v součinnosti britské a české policie a je tam pod policejním dohledem.

Řízení před londýnským soudem se může táhnout několik měsíců. Mediální trh přitom už od podzimu 2013 sleduje, zda tato kauza nějak ovlivní majetkovou účast Františka Savova ve vydavatelství Mladá fronta. Podle neoficiálních informací se loni rýsovala dohoda s majitelem Czech News Center Danielem Křetínským. Ani jedna strana však tato jednání nepotvrdila.

-mav-