Praha chystá mapu existujících reklamních ploch

pátek, 20. února 2015, 12:28 Outdoor MediaGuru

Pražský magistrát novelizuje stavební předpisy a chystá mapu reklamních ploch.

Zastupitelstvo hlavního města Prahy při včerejším jednání vzalo na vědomí programové prohlášení pražské rady pro roky 2014-2018. Praha se rozhodla řešit pozastavení účinnosti stavebních předpisů ze strany ministerstva pro místní rozvoj jejich novelizací. Dále také plánuje vytvoření mapy existujících reklamních ploch na svém území včetně vlastnické analýzy. Cílem má být systematizování jejich regulace a odstranění tzv. černých výlep.

U pražských stavebních předpisů (PSP) Praha schválila další postup na zjednání nápravy a začala pracovat na dvou novelách předpisů. Rovněž přijala tzv. Pravidla pro posuzování staveb pro reklamu a reklamních a informačních zařízení v hl. m. Praze s cílem minimalizovat škody způsobené pozastavením účinnosti PSP, tedy především zabránit neregulovanému šíření reklamy po městě.

První ze dvou připravovaných novel je technická, která již byla dohodnuta s MMR a jíž budou novelizována ta ustanovení, která byla důvodem k pozastavení jejich účinnosti. „Důvodem je urychlené navrácení účinnosti Pražských stavebních předpisů. Text technické novely je upraven tak, aby nevyžadoval notifikaci. Tato ustanovení jsou v patnácti paragrafech nahrazena na platnou stavební vyhlášku platnou pro celou Českou republiku,“ uvedl náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický.

Druhá novela, věcná, bude širší a nahradí odkazy na celorepublikovou vyhlášku. V případě, že novela nebude vyžadovat notifikaci, měla by platit od začátku září, pokud notifikace potřeba bude, platnost se posune na začátek příštího roku.

Pražské stavební předpisy byly schváleny za primátora Tomáše Hudečka v červenci loňského roku, v platnost vstoupily v říjnu. Na jejich základě mimo jiné nebudou moci vznikat nové venkovní reklamní plochy přesahující formát 6 m2, stávající budou po skončení platného stavebního povolení odstraněny. Právě tato část předpisů vyvolala v uplynulých měsících bouřlivou debatu. Kvůli nim spustila outdoorová firma Bigboard před podzimními volbami silnou mediální kampaň, v níž kritizovala bývalého primátora Tomáše Hudečka.

-kch-