Soukupův Týden a Babišova MF Dnes jdou proti sobě

úterý, 03. února 2015, 12:03 Tisk MediaGuru

Limity propojení médií, politiky a byznysu odkrývá kauza Policejní akademie, kterou přináší MF Dnes.

Na stránkách deníku MF Dnes mediální skupiny Mafra Andreje Babiše a týdeníku Týden společnosti Empresa Media Jaromíra Soukupa je patrný střet obou podnikatelských a vydavatelských skupin.

Úterní vydání deníku MF Dnes přináší jako své hlavní téma vyjádření rektora Policejní akademie Josefa Salače, podle kterého je vedení akademie špehováno kvůli tomu, že akademie měla odmítnout byznys se školením státních úředníků. Deník MF Dnes na titulní straně konkrétně jmenuje, že informace o vedení akademie se snaží získávat zaměstnanci společnosti Empresa Media, která patří podnikateli Jaromíru Soukupovi.

„Nyní se akademici rozhodli říct, kdo se s neustálými dotazy na školu obrací. Podle rektora jde o Jiřího Procházku a Martina Vidláře. Oba jsou zaměstnanci vydavatelství Empresa Media. Místopředsedkyní představenstva je přitom poradkyně Chovance (ministra vnitra Milana Chovance, pozn. red.) Marcela Hrdá,“ píše úterní MF Dnes. Marcela Hrdá je zároveň generální ředitelkou TV Barrandov.

Majitel Empresy Jaromír Soukup odmítl deníku aktivitu svých podřízených komentovat. Empresa Media je vydavatelem několika titulů, mezi nimi i týdeníku Týden. „Novináře z firmy Empresa Media a jejich pracovní činnost s dovolením konkurenčnímu médiu nebudu popisovat,“ napsal deníku MFD Soukup SMS zprávou.

MFD_uetry

Rektor Policejní akademie v rozhovoru pro deník MF Dnes naznačuje, že v případě uvedených jmen, která se snaží zjistit informace o vedení akademie, ale nejde o novináře. „Podle výpisu je jeden z autorů těch dopisů – pan Procházka – předseda představenstva firmy IDK Praha, která je mimo jiné detektivní kanceláří,“ říká v rozhovoru rektor Salač.

Empresa Media tvrdí, že Procházka a Vidlář jsou redaktory Empresa Media a časopisu Týden. Jejich jména ale nefigurují v tiráži časopisu. Důvodem má být to, že Empresa v tiráži údajně nezveřejňuje jména všech zaměstnanců.

Tyden

Úterní článek MF Dnes přichází den poté, co týdeník Týden věnoval svoji pondělní titulní stranu Vladislavu Kovalovi, bývalému členu hnutí ANO, který byl obviněn z korupce. Týden doprovodil fotografii Kovala titulkem „Babišův první korupčník“. Úvaze, že by ale úterní text MF Dnes měl být reakcí na pondělní vydání týdeníku Týden brání skutečnost, že Týden v této kauze nepřinesl novou informaci a ani nebyl médiem, který na obvinění Kovala upozornil. O obvinění Kovala informoval jako první server Aktuálně.cz, který patří do portfolia médií Zdeňka Bakaly.

-mav-