Babiš: Agrofert má právo si stěžovat na Českou televizi

úterý, 17. března 2015, 16:37 TV MediaGuru

Stížnost Agrofertu na Českou televizi naopak kritizují poslanci ODS a KDU-ČSL.

Společnost Agrofert má podle ministra financí a jejího majitele Andreje Babiše (ANO) právo si stěžovat na Českou televizi. Někdy jsou v ní manipulované reportáže, řekl ČTK. Nemyslí si, že by stížnost jeho firmy vytvářela tlak na tuto veřejnoprávní instituci. Agrofert podal stížnost kvůli čtveřici pořadů Reportéři. Jejich redaktoři si za nimi stojí.

"To, že jsou tam někdy manipulované reportáže, snad ví každý," nechal se slyšet Babiš. Volba Rady České televize, k níž směřovala stížnost Agrofertu, by se podle něj měla do budoucna odpolitizovat.

Společnost Agrofert odmítla, že by chtěla řídit Českou televizi. Údajně jen využila právo ohradit se prostřednictvím stížnosti k Radě ČT vůči některým reportážím odvysílaným v pořadu Reportéři ČT. „Domníváme se, že v demokratické společnosti je právem každého – firmy či občana – obrátit se se stížností na Radu ČT ve chvíli, kdy má stěžovatel důvodné podezření na účelovost reportáží, vytrhávání informací z kontextu, překrucování faktů či záměrné zamlčování důležitých skutečností,“ uvedla.

Občanští demokraté a lidovci naopak kritizují stížnost, kterou na čtveřici pořadů Reportéři vysílaných Českou televizí podala firma Agrofert. Podle ODS slova manažerů Agrofertu připomínají dobu komunistické totality. Lidovci zase za nepřípustnou označili snahu o potrestání redaktorů nebo zastavení pořadu.

Agrofert v několikastránkové stížnosti vyslovuje mimo jiné podezření, že se reportéři pořadu snaží záměrně vyzdvihnout informaci o Babišově střetu zájmů a že podnik díky jeho vlivu získal postavení, které by jinak neměl. Žádají proto zjednání nápravy a vyvození patřičných důsledků vůči redaktorům a dalším odpovědným osobám. Česká televize i její rada prověří stížnost standardní cestou. Autoři reportáží si na nimi stojí.

"Ve vazbě na vládní angažmá vlastníka Agrofertu jde o nebezpečný a nepřijatelný útok na svobodu médií. Cílem je zjevně vyvolat strach. Krátce před další dovolbou členů Rady České televize a po dalších útocích zaměstnanců politické divize Agrofertu na Českou televizi je to další varovný signál," uvedl v reakci místopředseda ODS Martin Kupka. Žádost o vyvození patřičných důsledků je podle něj jak vystřižená z dob komunistické totality.

Potrestání konkrétních redaktorů nebo zastavení pořadu je nepřípustná snaha nabourat se do ústavou zaručených práv, je zase přesvědčen vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Veřejnoprávní média by podle něj měla být oproštěna od různých tlaků.  "Jsou tady velmi závažná podezření, že i veřejnoprávní média jsou pod vlivem některých ekonomických a politických struktur," řekl dnes novinářům. Nejde to podle něho prokázat, indicie ale existují. "Je vidět, že skupina Agrofert vliv nemá, jinak by si nestěžovala," podotkl. Za běžné nepovažuje, aby se firma bránila stížností. Pokud soudí, že se ze strany ČT jednalo o pomluvy, může se bránit žalobou.

Za nezávislost veřejnoprávních médií se na svém sjezdu minulý týden jasně postavila také sociální demokracie. Její statutární místopředseda a ministr vnitra Milan Chovanec v tomto případě zatím o nezávislost České televize obavu nemá. "Myslím, že veřejná kontrola a mediální ohlas, jež tento případ vyvolal, je zatím dostatečnou zárukou, že Rada ČT se nebude bát vystupovat nezávisle," míní. "S dalšími opatřeními na ochranu veřejnoprávních médií bych zatím počkal. Pokud chuť kohokoliv narušovat jejich nezávislost bude růst, pak pojďme takovou debatu rozjet," napsal také Chovanec.

Českou televizi v minulých dnech kritizoval i prezident Miloš Zeman, podle něj neplní svoji veřejnoprávní funkci. Zeman podpořil návrh, aby občané peníze určené na koncesionářské poplatky mohli věnovat na obecně prospěšné účely. ČT kritiku označila za bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby. O několik dnů později Zeman vyjádřil výhrady k práci ČT znovu. Označil neodvysílání jedné z tiskových konferencí hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka v ČT za směšnou a dětinskou pomstu právě za předchozí výrok, že ČT neplní veřejnoprávní funkci. Poznamenal, že Česká televize je do značné míry ovlivňována TOP 09.