Projekt Slonkové zahájí tento týden, má kampaň na webu

pondělí, 02. března 2015, 12:19 Internet & Mobil MediaGuru

Nový projekt novinářky Sabiny Slonkové zahájí už tento týden, zřejmě pod názvem Neovlivni.cz.

Novinářka Sabina Slonková v tomto týdnu spustí internetový deník, který má informovat o tom, kdo má v Česku vliv a jak fungují vazby mezi nejdůležitějšími hráči. Název zatím neuvedla, na internetu ale dnes začala kampaň Neovlivni.cz, jehož redakci má Slonková vést. Českému rozhlasu Radiožurnál řekla, že za projektem stojí rodinné vydavatelství.

„Vydavatelství se bude podílet na webu o mapování vlivu v různých částech společnosti. Potom budeme mít přidružené satelity dalších webů, na kterých pracují další lidé, týmy oddělené od mého,“ popsala rozhlasu Slonková. Mezi tématy, která zmínila pro svůj web, jsou například sledování vlivu v českém zdravotnictví, průmyslu a mapování ruského vlivu.

Z dalších projektů již vydavatelství představilo webový magazín MY89.CZ, který má být rovněž spuštěn za několik dnů a chce se věnovat tomu, "co znamená zodpovědný life-style". Titul povede Lenka Tréglová, která dříve pracovala jako šéfredaktorka Marianne či Ona Dnes. 

Provozovatelem obou webů je společnost DeadLineMedia Jakuba Ungera, která plánuje přijít v první fázi se čtyřmi novými weby. Více zde.

Investigativní reportérka na novém projektu začala pracovat po loňském odchodu z vedení Mladé fronty Dnes. Radiožurnálu upřesnila, že původně vydavatelství, které převzal podnikatel a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, sama oslovila s nabídkou práce reportérky, Nakonec se dohodla na řízení listu ve dvojici s tehdejším ředitelem redakcí Jiřím Kubíkem. 

K odchodu po zhruba šesti měsících ji údajně přimělo to, že nedokázala garantovat nezávislost listu. "Ve chvíli, kdy říkám, že nejsem schopná dodržet, co jsem slíbila, tedy že v novinách budou skutečně jenom zprávy, za kterými stojím, že obsah bude můj, to je pro mě pádný důvod k tomu, abych odešla," řekla Slonková. Nešlo tak podle ní o žádnou konkrétní kauzu, která ji k odchodu přiměla, ale delší rozhodování.

Provoz webového projektu pokryjí granty a dotace, vlastní zdroje a činnost vydavatelství, které patří jejímu partnerovi Jakubu Ungerovi. Spolupracovníky zatím nepředstavila. "Na počátku počítáme s desítkou lidí a řadou externích spolupracovníků," řekla již dříve serveru Aktuálně.cz.

Slonková vedle MF Dnes  působila v Hospodářských novinách. Patřila mezi zakládající členy redakce zpravodajského serveru Aktuálně.cz a investigativního deníku Insider.