Economia: Tržby z digitálu letos rostou o 5 %

čtvrtek, 09. dubna 2015, 14:33 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Zavedení placeného obsahu na webu iHned.cz mění strukturu předplatitelů HN.

Počet předplatitelů Hospodářských novin představoval ke konci letošního února 26,7 tisíc, což bylo o 300 méně než v loňském roce. Zavedení placeného online obsahu tak mělo podle generálního ředitele Economie Romana Latuskeho pozitivní efekt, když zabránilo většímu poklesu předplatitelů, ke kterému každoročně docházelo. „Ke konci února máme téměř stejný počet předplatitelů i po zavedení placeného online obsahu,“ řekl na konferenci Internet Advertising Conference (IAC) Latuske.

Zpoplatnění online obsahu a možnost předplatitelů odebírat obsah Hospodářských novin na různých platformách se podle šéfa Economie odrazilo i v jiné struktuře předplatitelů. „Loni v září tvořilo předplatné tištěné verze 74 %. Dnes je ryze printových předplatitelů 64 %, 20 % je smíšených, 13 % ryze digitálních a téměř tisíc kusů jsou předplatitelé webové verze,“ popsal Latuske. V současnosti tak téměř 10 tisíc lidí (9 800) platí za obsah Hospodářských novin.

Výnosy z digitálních a printových aktivit Economie jsou v současnosti rovnoměrné. Economia ale letos očekává, že si výnosově polepší zejména v digitální části. „V digitální části se dřív dělalo hodně chyb, mámě šanci si sáhnout na některé peníze zpět,“ uvedl s tím, že růst v digitálu se pohybuje na úrovni 5 %. Výnosy klasické tištěné inzerce naopak klesají, a to o cca 8 %, dodal Latuske. Pokles z prodeje klasické tištěné inzerce se ale částečně kompenzuje výnosy z eventů a konferencí.

„Letošní rok je rokem stabilizace. Chceme prosadit koncept digital first v celé firmě. Neříkáme, že print je mrtvý, ale veškeré naše kapacity mají směřovat do výroby v digitálu,“ uvedl Roman Latuske.

-mav-