Videoreklama na Facebooku funguje od první vteřiny

pátek, 03. dubna 2015, 07:00 Internet & Mobil MediaGuru

Podle výzkumné agentury Nielsen jsou uživatelé Facebooku ovlivněni videoreklamou i při scrollování.

Dopad videoreklamy na Facebooku je měřitelný, aniž by z ní uživatel viděl byť jedinou vteřinu. Stačí, když se mu video zobrazí v news feedu.  S tímto zjištěním přišla analytická společnost Nielsen, která zkoumala dopady videa ve spolupráci s marketingovým týmem Facebooku.

Význam komerčních videí na Facebooku roste. Jak ale měřit skutečný přínos videoreklamy, která má různé hodnoty zhlédnutí a reache? Někomu se video jen mihne při scrollování news feedem, další sice reklama zaujme, ale v jejím průběhu sledování přeruší a nevidí ji až dokonce. Skutečnou hodnotu facebookové videoreklamy pro značky se pokusila změřit analytická společnost Nielsen.

Nielsen zkoumal data ze 173 vlastních studií BrandEffect obsahujících videoreklamu na Facebooku, přičemž se zaměřil na sledování tří metrik: schopnost vybavit si danou reklamu, znalost značky a ochotu k nákupu. Analytická společnost si diváky videí rozdělila do testovacích skupin podle celkové délky zhlédnutého videa, přičemž započítávala i pouhé zobrazení videa kratší než jednu vteřinu. I to samo o sobě považovali za formu reklamního sdělení.

A k jakým závěrům Nielsen došel? Výsledky studie ukázaly, že i krátký okamžik zahlédnutí videa v news feedu znamená posun ve všech sledovaných metrikách. To znamená, že i uživatelé, kteří si video reálně nepřehráli, ale pouze zaregistrovali jeho zobrazení, byli reklamním sdělením ovlivněni. Dopad reklamy nicméně podle očekávání rostl s tím, čím déle vydrželi uživatelé video sledovat.

Další zkoumání kumulativního dopadu kampaně ukázalo, že sledování reklamy po dobu kratší než 3 vteřiny přináší až 47 procent hodnoty kampaně. Zhlédnutí do 10 vteřin už pak přináší dokonce 74 procent kumulativního výkonu kampaně. To v praxi znamená, že i když efekt kampaně s délkou sledování videa roste, lidé nemusí nutně reklamu vidět až do konce, aby jí byli ovlivněni. I méně než 10 vteřin reklamy dokáže účinně budovat povědomí o značce a posilovat nákupní chování.

Kumulativní dopad kampaní podle délky zhlédnutí reklamy

Facebook_videoad

Zdroj: Nielsen

-kmc-