Šafr se rozhodl podat žalobu na Babiše

úterý, 19. května 2015, 13:57 Tisk MediaGuru

Pavel Šafr podává žalobu na Andreje Babiše, nelíbí se mu jeho urážky.

Jeden ze zakladatelů serveru Svobodné fórum a bývalý šéfredaktor celonárodních deníků či týdeníku Reflex Pavel Šafr se rozhodl zažalovat ministra financí Andreje Babiše. V úterý to oznámil ve svém článku na zmíněném serveru. Důvodem pro podání žaloby na ochranu osobnosti jsou podle Šafra  „hrubé urážky, kterých se tento pán vůči mně opakovaně dopouští“. Ve sporu jej bude zastupovat advokát Aleš Rozehnal. Na jednom z nejbohatších podnikatelů v Česku žádá finanční satisfakci ve výši 100 tisíc korun, kterou případně věnuje Svobodnému fóru.

Samotné urážky Šafrovi nevadí. „Naopak jsem začal každého dalšího ,psychopata Šafra‘ a ,parchanta Šafra‘ chápat jako jisté vyznamenání,“ píše, a dodává, že k podání ho vedou jiné tři důvody:

Tři důvody Pavla Šafra pro podání žaloby na Andreje Babiše

Ten první důvod je obecně společenský. Nepovažuji za správné, aby si mohl dovolit jeden významný politik a velmi mocný občan něco, co si prostě nikdo další nedovolí. Nepovažuji také za správné, aby se z hrubého a nekulturního chování pana Babiše stala nová společenská norma, kdy chování, které bylo dosud pro veřejnost nepředstavitelné, se náhle stává obecně akceptovatelné. Navíc tento obecně společenský motiv mé žaloby podtrhuje skutečnost, že zde veřejná osoba uráží novináře, který se zabývá tím, čím se novinář zabývat má, totiž kritickou analýzou jeho veřejné činnosti. V tomto smyslu je možné chápat Babišovy útoky jako projev snahy o zastrašení novináře. Jakkoli se nijak zastrašit nenechám, tak prostě nemohu takové chování ignorovat. Druhý důvod je faktickou otázkou cti. Jestliže jeden z nejmocnějších politiků v zemi, který má dalekosáhlý vliv na veřejnost, mě vykresluje jako psychopata a parchanta, tak tím vede i své skalní příznivce a zaměstnance, aby mě podobným způsobem uráželi. A to se děje. Když jsem s těmito urážkami konfrontován několikrát po sobě v krátké době, tak je to skutečně velmi nepříjemné a vede mě to k tomu, abych svoji čest hájil. Třetí důvod je zcela osobní. Mám děti. Ty děti chodí do školy. A já opravdu nechci, aby musely vysvětlovat svým spolužákům, zda a proč je jejich tatínek psychopat a parchant. To je celkem pochopitelný důvod.

Celý text je možné přečíst si zde. Šafr dále uvádí, že „psychopatem“ se v očích Andreje Babiše stal ve chvíli, kdy pro něj odmítl pracovat.

-kch-