Server iDnes.cz spustil novou home page

čtvrtek, 21. května 2015, 11:36 Internet & Mobil MediaGuru

Po několika týdenních přípravách uvedl server iDnes.cz novou podobu své titulky.

Zpravodajský portál iDnes.cz spustil novou podobu své titulní strany. Má být přehlednější a s rozhýbanou navigací. Na novém vzhledu se podíleli i čtenáři, kteří se zapojili do testování. Testovací období nové titulní strany iDnes.cz  trvalo několik týdnů a programátoři průběžně reagovali na požadavky a chování čtenářů na stránce.

„Důležité bylo hlavně zpřehlednit titulní stranu webu. Vycházeli jsme z toho, že čtenáře zajímá aktuální dění. Po příchodu by tak měli mít okamžitý přehled, co se právě děje,“ říká šéfredaktor iDnes.cz Ondřej Tolar.

Na nové titulní straně přibyla plovoucí lišta s navigací a na první pohled viditelné nejnovější články. Výrazněji se rozdělily rubriky, větší prostor dostal výběr nejdůležitějších článků. Redesign přitom neměl být radikální změnou, spíše zachováním fungujících prvků s několika novinkami.

„Nechtěli jsme změnit podobu iDnes.cz za každou cenu. Hlavní motivací byla snaha, aby stránka lépe vyhovovala požadavkům čtenářů. Návštěvníci získají nejen přehled, co se děje důležitého, ale i snadnější možnost si vybrat, co je zajímá,“řekl Tolar.

Návrh titulní strany prošel testem oční kamery i průzkumem skupin čtenářů i nečtenářů iDnes.cz a nakonec ho tým vývojářů představil širší skupině uživatelů, které požádal o připomínky.„Nejčastěji jim chyběla jasnější struktura a připadalo jim, že mají na výběr méně zpráv. Při ladění konečné podoby jsme se tedy snažili jejich názor zohlednit,“popisuje projektový manažer Pavel Kočička.

Změnou prošel i prostor pro reklamu. Na titulní straně se prostor pro redakční obsah a reklamu více oddělil. Podíl reklamy a počet inzertních sdělení na webu se ale nezměnil.

idnes_HP

iDnes.cz je druhým nejnavštěvovanějším zpravodajským serverem v Česku. V březnu dosáhla jeho průměrná měsíční návštěvnost 4,5 mil. reálných uživatelů (zdroj: NetMonitor, návštěvnost celkem). Na začátku tohoto týdne představil novou podobu také server Lidovky.cz, druhý z rozhodujících zpravodajských serverů skupiny Mafra. 

-mav-