Výzkum: Češi za internetová videa platit nechtějí

úterý, 12. května 2015, 11:32 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Nejčastěji využívanými zdroji pro sledování videa jsou servery YouTube a Facebook.

Nejoblíbenější na českém internetu jsou zábavná, zpravodajská a televizní videa. Češi preferují jejich sledování zdarma, za videoobsah jsou ochotni platit jen výjimečně. Výsledky přináší výzkum Video na internetu 2015, který pravidelně realizuje společnost Mediaresearch. Zúčastnila se ho tisícovka respondentů z Českého národního panelu, kteří reprezentují internetovou populaci ČR starší 15 let.

Uživatelé nejčastěji přehrávají videa na serveru YouTube (alespoň jednou týdně ho sleduje 60 % respondentů), dále na serverech Facebook (47 %), Novinky.cz (31 %) a Stream.cz (29 %). Nejvyhledávanější je zábava – vtipná videa, hudební klipy, filmy či seriály. Velmi často lidé sledují i zpravodajská videa, která na svých stránkách uveřejňují zejména zpravodajské servery. Za nimi následuje obsah dostupný na webech televizních stanic. Populární jsou také nahraná, stažená, případně vypůjčená videa, která sleduje minimálně jednou za týden téměř polovina dotázaných.

Většina populace sleduje bezplatné videoservery a velká část respondentů navíc také videa zdarma z internetu stahuje. Ochota platit za videoobsah v Česku nadále až na výjimky chybí, potvrdil výzkum. Streaming je však stále jen  doplňkem sledování televize, u které tráví většina Čechů i v roce 2015 nejvíce času.

Sledování videí na serverech

Video_1

 Frekvence sledování různých typů obsahu

Video_2

Zdroj: Mediaresearch

-mav-