Spolupráce s Youtubery se vyplácí hlavně FMCG

pátek, 12. června 2015, 12:33 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Fenomén Youtuberů v Česku stále sílí. Jak by s nimi měly značky pracovat?

Youtuber neboli Yter je v podstatě každý, kdo na této videoplatformě zveřejnil video. V užším vymezení tento termín označuje tvůrce, který svou tvorbou dokáže v českém prostředí desítky až stovky tisíc lidí. Ti nejúspěšnější vyrostli většinou na tzv. Let’s play videích, tedy na komentovaném hraní počítačových her, nejčastěji elektronického Lega, Minecraftu, ale i dalších videí. Postupně se objevují i pokusy o jiné formáty videí. Jak s Youtubery mohou pracovat značky, radí ve své „bílé knizeRudolf Kvíz a Marko Zekič z agentury Konektor Social.

Youtubeři jsou především pro mladé

Youtubeři se těší velké oblibě zejména u teenagerů. Hlavní základna jejich fanoušků leží u uživatelů ve věku 18 až 24 let, druhou nejpočetnější skupinou jsou uživatelé ve věku 13 až 17 let. S relativně malým odstupem ji následují věkové skupiny 25–35 let a 35–44 let. Rozdělení na muže a ženy je zhruba 75:25, což je dáno především typem publikovaných videí, zmíněných Let’s play.

Ačkoli to není pravidlem, bývají Youtubeři silní i na dalších sociálních sítích, především na Facebooku, ale i na Twitteru či Instagramu. Pro značky tak Youtubeři nabízejí zajímavou možnost, jak mohou oslovit velký počet především mladších uživatelů. Přehled nejúspěšnějších českých a slovenských Youtuberů naleznete zde.

Jak s Youtubery pracovat?

Spolupráce s Youtubery je nejvhodnější pro značky v segmentu rychloobrátkového zboží (FMCG), které tím mohou získat jak product placement v rámci videa, tak návštěvnost na stránkách kampaně. „V ideálním případě by kampaň měla dát divákům možnost nějaké akce k šíření brandu, vyplnění ankety, poslání elektronického vzkazu, zahrání hry,“ píší autoři z Konektor Social. V takovém případě se totiž popularita Youtubera využije jednak ve videu, tak v rámci přivedení kvalitního trafficu na stránky kampaně.

Hlavním úskalím spolupráce je samotné zadání výstupu. „Zapomeňte na to, že pro Vás Yter natočí období 30s jásavého klipu, přesně podle vašich not,“ upozorňují Kvíz a Zekič a dodávají, že ideální je pracovat se samotným motivem kampaně a k němu nastavit mantinely toho, co ještě přijatelné je a co už ne. V tomto stanoveném rámci si Yter může vytvořit příběh podle svého. „Vždy se vyplatí projít kolečkem zadání, návrh scénáře od Yters, schválení značkou,“ popisují autoři své zkušenosti.

Úspěšný Youtuber dokáže značce přinést sledovanost videa v řádu desítek tisíc uživatelů, kvalitní traffic a zároveň lze počítat i s přesahem na další sociální sítě, zejména Facebook, Instagram nebo Twitter.

Efektivitu spolupráce s Youtubery dokazuje například realizovaná valentýnský kampaň značky Milka. Pět předních českých youtuberů nechala zavzpomínat na své první lásky. V souhrnu měla jejich videa přes 500 tisíc zhlédnutí bez inzertní podpory. Navíc videa přivedla na microsite 15 % ze všech návštěvníků. Tito uživatelé navíc strávili na stránce podstatně déle času (3:44 min), než činil průměr kampaně (1:44). Míra okamžitého opuštění byla u těchto uživatelů jen 27 % ve srovnání se 76 % uživatelů přivedených jiným způsobem.

Obdobný trend, tedy nižší míra okamžitého opuštění a delší doba strávená na webu ve srovnání s průměrem, byla zaznamenána i u letošní aprílové kampaně Fidorky  - Vykutálená rošťárna.

Celé znění bílé knihy Jak na české YouTubery naleznete zde.

-kch-