CME: Růst TV reklamy očekáváme po celý rok

středa, 29. července 2015, 16:53 TV MediaGuru

Výnosy z televizní reklamy mají i v druhém pololetí převyšovat úroveň loňského roku.

Reálný růst výnosů z prodeje televizní reklamy by v zemích, ve kterých působí společnost CME, měl pokračovat i po zbytek letošního roku. V konferenčním hovoru pro investory to uvedli generální ředitelé společnosti Michael Del Nin a Christoph Mainusch, který je zároveň generálním ředitelem tuzemské televizní skupiny Nova.

Výsledky za druhé čtvrtletí 2015 přinesly CME, provozovateli televizního vysílání v šesti zemích střední a východní Evropy, meziroční růst výnosů při konstantním směnném kurzu o téměř 8 %. Silný kurz dolaru vůči evropským měnám se ale do tohoto výsledku odráží poklesem na úrovni 14 %. Právě silný kurz dolaru je podle managementu CME důvodem, proč výnosy CME za celý rok 2015 zůstanou pod úrovní roku 2014.

Celkové výnosy na českém trhu ve druhém čtvrtletí 2015 byly při konstantním kurzu vyšší o 9 %. Stalo se tak především zásluhou televizní reklamy – výnosy při konstantním kurzu se meziročně zvýšily o 10,5 %. Management CME zdůraznil, že růst výnosů z televizní reklamy pokračoval i ve druhém čtvrtletí přesto, že letošní časnější velikonoční svátky znamenaly přesunutí reklamních investic do čtvrtletí prvního. Svůj aktuální podíl na trhu televizní reklamy odhaduje CME v Česku na 60 %. Vychází z interních materiálů.

Odhadovaný vývoj podílu CME na reklamním TV trhu, ČR

Zdroj: CME
Zdroj: CME

Christoph Mainusch k vývoji v České republice poznamenal, že kanálům televizní skupiny Nova se ve druhém čtvrtletí podařilo meziročně zvýšit podíl na sledovanosti o jeden procentní bod. Náklady v uvedeném období přitom CME snížila o 10 % (při konstantním kurzu).

Struktura výnosů CME v České republice, 2Q/2015

ČR 2Q/2015 (mil. USD) meziroční změna meziroční změna (konstantní kurz)
TV reklama 48,1 -10,9% 10,5%
přenosové poplatky a předplatné 2 -0,2% 23,8%
jiné výnosy 2 -38,4% -23,6%
celkem 52,1 -12,1% 9%

Zdroj: CME

Další informace, které zazněly v hovoru pro investory:

CME vyjednává o prodeji filmových studií v Bukurešti, navazuje tak na prodej rádiových operací v Rumunsku.

Volné cash flow by mělo na konci roku 2015 tvořit 45-55 mil. USD.

Pro rok 2015 management odhaduje růst provozního zisku před odpisy a amortizací (OIBDA) na úrovni 45-55 % (konstantní kurz).

CME se dohodla se svým hlavním akcionářem, Time Warner, na refinancování dluhopisů splatných v listopadu 2015, a to dluhem denominovaným v eurech.

-mav-