Investice do rádií zpomalily, jsou ale nad rokem 2014

neděle, 09. srpna 2015, 11:47 Rádio MediaGuru

Čisté investice do rádiové reklamy se ve druhém čtvrtletí lépe vyvíjely na regionálním trhu.

Čisté investice do nákupu reklamy v rádiích dosáhly v letošním druhém čtvrtletí výše 470 mil. Kč. Bylo to o 1,3 % méně než ve srovnatelném loňském období. I přes mírné zpomalení investiční aktivity zůstává ale objem čistých investic směřovaných do rádiové reklamy za první letošní pololetí nad úrovní stejného období roku 2014. Vyplývá to z odhadu, který v tomto týdnu zveřejnily rádiové stanice sdružené v SKMO. Jde o celý rádiový trh včetně stanic České rozhlasu, jehož reklamní vysílání je omezeno zákonem.

Vývoj čistých investic do rádií (mil. Kč), Q2/2013-2015

Zdroj: SKMO
Zdroj: SKMO

V letošním roce registrují provozovatelé rádiových stanic rozdílný vývoj na regionálním a národním reklamním trhu. Zatímco objem reklamy v regionálních rádiích roste, na národním trhu došlo v druhém čtvrtletí k poklesu. Je to dáno vyšší aktivitou přímých zadavatelů v regionech, kteří zejména ve druhém čtvrtletí investice výrazněji zvýšili. Přestože na národním trhu se investice od přímých zadavatelů rovněž zvyšují, objemy od mediálních agentur jsou nižší než loni. Podle provozovatelů rádií může tato změna souviset s taktickou úpravou mediamixu.

Rádia odhadují, že v letošním třetím čtvrtletí bude na rádiovém trhu pokračovat růst regionálních trhů a zároveň, že dojde k zastavení poklesu u mediálních agentur. Z jednotlivých kategorií očekávají nárůst inzerce v segmentech turistika, zábava a volný čas a kultura.

-mav-