R2B2 rozšířila programatický nákup na videoreklamu

čtvrtek, 17. září 2015, 12:49 Internet & Mobil MediaGuru

Prvními servery v programatickém nákupu videoreklamy jsou iDnes, Prima Play a Playtvak.

Nová technologická společnost R2B2 zavádí programatický nákup videoreklamy i na české servery iDnes.cz, PrimaPlay.cz a Playtvak.cz. Zároveň jde o zahájení prodeje videoreklamy pomocí programatického nákupu na českém trhu.

Podle Stanislava Mottla z R2B2 je na uvedených serverech denně dostupných 100 tisíc zobrazení post-roll s vyvolávací cenou, tzv. floor price 150 Kč CPM. Kapacitu lze podle poptávky navýšit až na milion zobrazení. Nakupovat je možné v síti Adform a využívat tak metod cílení dostupných v Adformu. Cílit je ale možné také na základě externích dat (cookies, retargeting). Videoreklamu lze nakupovat v klasické aukci nebo prostřednictvím tzv. private dealů. Maximální délka videa je stanovena na 30 vteřin.

Stanislav Mottl, R2B2
Stanislav Mottl, R2B2

Novou platformu R2B2 video už vyzkoušelo několik inzerentů a proběhly také první kampaně. Průměrné CTR se přiblížilo k 4 % a cena za proklik dosáhla 3,5 Kč. „Podle našeho odhadu bude zájem o videoreklamu nakupovanou programaticky stoupat rychleji než velikost dostupného inventory,“ předpovídá budoucí trend Mottl. R2B2 očekává ustálení ceny na 300 Kč CPM za post-rolly během podzimních měsíců.

Očekává se také rozšiřování počtu serverů zapojených do programatického nákupu videoreklamy. „V současnosti probíhají jednání s dalšími publishery,“ řekl Mottl.

R2B2 vychází z předpokladu dalšího rychlého růstu programatického nákupu digitální reklamy. Meziroční růst investic do programatiku se mezi lety 2014 a 2013 celosvětové zvýšil o téměř 140 %. Pro rok 2016 odhaduje eMarketer nárůst investic do programatického nákupu o 37 %. Výrazně rostou i investice do digitální videoreklamy. „Spojení programatického nákupu a videa bude do budoucna velmi žádané,“ odhaduje Stanislav Mottl. Hlavní výhodou programatického nákupu má být možnost cílení. Inzerent si určuje, komu chce reklamu zobrazit, kdy a za kolik.

R2B2 je technologická společnost, která se zabývá vývojem pro. programatický nákup reklamních prostor a jejich správou. Portfolio R2B2 pro RTB tvoří portály: iDnes.cz, Lidovky.cz, TN.cz, Echo24.cz či Tipcars.cz a řada dalších.

-mav-