Signál rádio zahájilo v Brně, rozšířilo dosah

pátek, 25. září 2015, 11:06 Rádio MediaGuru

Od neděle 20. září vysílá Signál rádio pro Brno a okolí v ostrém provozu.

Rádio Signál pokračuje v rozšiřování svého pokrytí po republice. Původně středočeské rádio se ze středních Čech a Prahy za uplynulý rok rozšířilo do Českých Budějovic, do Plzně a do Karlových Varů. Od neděle 20. září 2015 vysílá i pro Brno a okolí. Vedle středních Čech a jihozápadních Čech tak nově pokrývá i část jižní Moravy.

Centrem pro vysílání jednotlivých regionálních programů rádia Signál je Mladá Boleslav. Ve zdejším studiu se připravují a shromažďují pořady, které se odtud i odbavují. Vysílání pro jednotlivé regiony je pak zajištěno pomocí odpojování, v rámci kterého je možné programovou nabídku lokálně přizpůsobit. „Proud hudby a moderátory slyší posluchači všech rádií Signálu stejně. Pak přijde reklama nebo zprávy a zde se obsah může lišit podle regionu. Totéž můžeme využít i pro publicistiku. Posluchačům v jižních Čechách můžeme nabídnout rozhovor s hejtmanem, na jižní Moravě reportáž z kraje. Obsah si cílíme podle potřeby,“ vysvětluje programový ředitel rádia Signál Luboš Dvořák. Podle jeho slov je možné v rámci vymezeného odpojování, ke kterému může dojít až třikrát do hodiny, nabízet i různé hudební pořady. Konkrétně pro Brno se bude vysílat pořad Toulky jižní Moravou.

Pro brněnské vysílání se také připravuje pořad o místních kapelách, který připraví brněnský redaktor. Signál drží redakce v každé lokalitě, pro kterou vysílá. V Brně využívá zázemí své sesterské stanice Kiss Hády. „Kolega v Brně vytváří zpravodajský obsah, pošle nám ho do Boleslavi a my ho odtud zařazujeme do éteru,“ popisuje. Ekonomicky nákladné budování studia v každé lokalitě tak podle Dvořáka není nutné. „Software umožňuje to, že si vystačíme s jedním centrálním studiem. Jsme jediné rádio, které nevysílá z Prahy, ale do Prahy. Současná technologie umožňuje, že můžete vysílat do jednotlivých krajů a ještě si s obsahem různě hrát,“ dodává.

Rádio Signál míří svým programem na posluchače ve věku 45-79 let. „To je věková kategorie, která je opomíjena,“ říká Dvořák. Zároveň je ale tato skupina posluchačů konzervativní, čemuž se přizpůsobuje i programová nabídka rádia. „Vyhýbáme se hrůzám a bulváru, to jsme ze zpravodajství vypustili. Proč posluchače trápit politickými kauzami, které je nezajímají?,“ zdůvodňuje Luboš Dvořák. Dikce rádia se zaměřuje na šíření dobré nálady, důležité ranní vysílání má pak posluchačům připomínat situace obvyklé z každodenního života. Do ranního vysílání navíc vrátilo kdysi obvyklou „ranní rozcvičku“.

Signál rovněž nabízí ve svém vysílání dechovou a lidovou muziku v rozsahu čtyř hodin týdně. „Jako jediné soukromé rádio se v tomto žánru pohybujeme. A to už dvacet let, když jsme předtím vysílali jako Rádio Jizera. Jizera se změnila na Signál, což jsme museli posluchačům vysvětlit, ale poslechovost jsme v regionu prakticky neztratili. Vyrábíme tolik zpravodajského obsahu, kolik odpovídá přítomnosti v regionech – do vysílání jdou tedy čtyři verze zpravodajství. Na poli soukromých médií jsme se pustili na velkou neznámou. Nikdo jiný to takto nedělá. Stojí nás to hodně úsilí, ale na lokalitě stavíme,“ říká Luboš Dvořák.

Start brněnského vysílání má podpořit kampaň, která už byla zahájena na sociálních sítích. Marketingově chce rádio i na jižní Moravu přenést své eventy, které pořádá v Čechách. Nejnověji se uskutečnil koncert v Bělé pod Bezdězem, doprovázený občerstvením pro účastníky zdarma.

Signál vysílá pod svou značkou od konce listopadu 2013. Tehdejší Rádio Jizera opustilo svůj název kvůli plánované budoucí expanzi značky Signál. Data výzkumu poslechovosti Radio projekt ukazují, že změna nepřinesla odliv posluchačů. Zatímco za období 2. a 3. čtvrtletí dosahovala poslechovost Jizery ve Středočeském kraji 25 tisíc posluchačů denně, výsledky za první pololetí 2015 ukazují denní poslechovost Signálu v tomto regionu na úrovni 27 tisíc. Celkově je pak denní poslechovost rádia Signál na úrovni 46 tis. posluchačů, týdně si rádio naladí 92 tis. posluchačů.

-mav-