Atentát půjde od října, přejde i do nového roku

středa, 07. října 2015, 07:39 TV MediaGuru

Nova od 12. října nasadí nový kriminální seriál Atentát, nabídne ho každé pondělí..

První čtyři díly nového seriálu Atentát představila televize Nova na neveřejné projekci. Atentát, který volně navazuje na kriminální seriál Expozitura, zahájí v pondělí 12. října od 21:40. Nasazení seriálu je ale na poměry českých komerčních televizí nezvyklé. Osmnáctidílný seriál začíná v polovině října a měl by podle počtu dílů běžet až do února 2016. Pracuje se také s variantou, že seriál půjde i přes vánoční a novoroční svátky bez přestávky.

Komerční televize obvykle své původní prime-timové pořady nasazují do exponovaných jarních a podzimních měsíců, období tzv. low season většinou vynechávají. Zhruba hodinové díly seriálu nasadí Nova do druhého večerního slotu poté, kdy odvysílá reality show MasterChef. I tím je nasazení překvapivé. MasterChef zahajuje své vysílání ve středu 7. října. Atentát se tak na podzim vyhne střetu s detektivními seriály ČT (teď Labyrint, poté Místo zločinu Plzeň), půjde ale proti sitcomu Rudyho má každý rád a publicistickému pořadu Reportéři ČT. Prima v pondělí večer od cca 21:40 vysílá Top Star magazín.

Seriál vznikl podle námětu a scénáře investigativních novinářů Josefa Klímy a Janka Kroupy. Vypráví příběh pokusu o atentát na prezidenta republiky. V průběhu jeho vyšetřování je postupně odkryta celá řada kriminálních kauz. V hlavních rolích se opět představí Robert Jašków či Hana Vagnerová, dále hrají Jan Kraus, Marek Taclík, Anna Šišková, Jan Dolanský nebo Miroslav Táborský. Rozkrývané kauzy se týkají známých případů z politického a veřejného života v současném Česku.

"Je tam například díl týkající se kauzy plzeňských práv a prodávaných titulů. Další připomene kauzu údajně kupovaných a prodávaných prezidentských milostí či případ zbrojíře nalezeného v komatu pod mysliveckým posedem, jehož bratr zastřelil lidi, o kterých se domníval, že za to můžou. Je tam i díl týkající se nacistického podzemního hnutí u nás," řekl ČTK Josef Klíma. Podle Klímy může série kdykoliv pokračovat. "Stejně jako hrdinové z Expozitury se přenesli dál, mohou se nyní objevit i v dalším projektu, věnovaném například tajným službám," řekl. Upozornil, že scénář vznikal v době, kdy byl prezidentem Václav Klaus – hraje ho Jan Kraus. "Naopak dotáčel se v době, kdy byl vystřídán Milošem Zemanem, ale o něm to není," dodal.

Seriál představí i další postavy, jejichž prostřednictvím přiblíží medializované kauzy. Například půjde o přípravy zbrojních zakázek na míru, obohacování se na předražených stavebních zakázkách či nelegální financování politických stran.

-mav-, -čtk-