Facebook umožní platit jen za viditelnou reklamu

pondělí, 05. října 2015, 15:17 Internet & Mobil MediaGuru

Největší sociální síť reaguje na nástup adblockerů, upraví účtování za reklamu.

Facebook inzerentům nově nabídne možnost platby pouze za skutečně viditelnou impresi. Variantu placení za 100% zobrazenou reklamu oznámil internetový gigant nedlouho poté, co stejnou funkci avizoval u videí.

Facebook definuje viditelnou reklamu jako takovou, jejíž plocha se celá zobrazí na obrazovce uživatele. Možnost nakupovat reklamy podle jejich zobrazení je dostupná pro všechny typy reklam v News Feedu včetně textů, fotek, odkazů a video reklam.

Pro měření viditelnosti video reklam bude Facebook využívat technologii společnosti Moat. Díky ní si můžou uživatelé ověřit délku zhlédnutí videí. Spolupráce s Moat by se měla postupně rozšířit i na všechny ostatní reklamní formáty v News Feedu a také na Instagram.

Problematika reálné viditelnosti reklam se dostává do popředí zejména v souvislosti s hojně diskutovaným tématem blokování zobrazení reklam specializovaným softwarem. Podle Adblocking Reportu společnosti PageFair už různé programy na blokování reklamy používá celosvětově skoro 200 milionů uživatelů a toto číslo dlouhodobě roste. Dopad na vydavatele se v tomto objemu odhaduje podle stejné studie už na 22 miliard dolarů. Popularitu adblockerů dokládá i skutečnost, že tyto nástroje jsou již mezi nejstahovanějšími placenými mobilními aplikacemi v Apple App store. Ve Spojených státech například vystřídala adblockingová aplikace Peace oblíbenou hru Minecraft v čele žebříčku nejstahovanějších aplikací.

V Německu už pak v souvislosti s rozšířením adblockerů dokonce běží diskuse o právu svobodně konzumovat volně dostupný internetový obsah uživateli, kteří si zobrazování reklam blokují. Soud v Hamburku v dubnu vydal prohlášení o právu uživatele blokovat reklamu a zároveň mít k obsahu svobodný přístup. Podle Martina Beneše z agentury Red Media ze skupiny Kindred Group se v zahraničí ale také objevují snahy o dohodu mezi vydavateli a adblockery, která by měla nastavit vlastní pravidla pro nastolení určité rovnováhy mezi zájmy uživatelů a inzerentů.

„V USA se Google, Amazon, Facebook a další firmy na začátku roku dohodli s Adblockem Plus na toleranci jejich reklam při dodržení určitých pravidel a postoupení 30 % inkrementálních zisků z původně blokované reklamy. Tato pravidla má Adblock Plus na svém webu a každý vydavatel se může v jeho systému nechat ‚omilostnit′,“ napsal nedávno na svém blogu Beneš.

-kmc-