Facebook umožní vyhledávat ve všech příspěvcích

pondělí, 26. října 2015, 07:00 Internet & Mobil MediaGuru

Výsledky největší sociální síť personalizuje na míru každému uživateli.

Se zásadní inovací svého vyhledávání přišla sociální síť Facebook. Svoje vyhledávání nově rozšiřuje na všechny veřejně publikované příspěvky, přičemž výsledky hledání bude personalizovat na míru každému uživateli.

Vyhledávání na Facebooku za jinými funkcemi dlouho zaostávalo. Jeho aktuální vylepšení je ale malou revolucí a posouvá vyhledávání na této síti o úroveň výš. Hlavní novinkou je možnost hledat pomocí klíčových slov nejen uživatele, stránky nebo místa, ale také zmínky daného tématu ve všech příspěvcích. Vyhledávání se přitom neomezuje jen na příspěvky přátel konkrétního člověka, ale jde napříč všemi veřejnými posty, kterých je na Facebooku už přes 2 biliony. Novinku nicméně Facebook momentálně uvádí jen v USA pro anglicky mluvící uživatele.

V praxi to znamená zcela nové využití vyhledávací funkce. Ta bude moct nově sloužit podobně jako na Twitteru ke sledování zmínek o aktuálních událostech v reálném čase, přičemž výsledky budou pro jednotlivé uživatele vždy personalizované podle jejich „sociálního algoritmu“. Navíc, jak už dlouho dokazuje konkurenční Google, vyhledávací dotazy se dají velice dobře zpeněžit prodejem reklam ve formě sponzorovaných výsledků pro konkrétní klíčová slova. Podle údajů Facebooku zde přitom denně proběhne přes 1,5 milirdy hledání.

Výsledky hledání určitého výrazu budou seřazeny do několika kategorií. Uživatel zde najde v první řadě příspěvky od „důvěryhodných zpravodajských zdrojů“, dále pak zmínky od lidí, s nimiž je na síti propojen, seznamy nejpopulárnějších odkazů nebo citací daného hesla a nakonec příspěvky cizích uživatelů. Personalizace výsledků bude založena na přibližně 200 parametrech zohledňujících například to, jakým věcem dávájí uživatelé like, jaký obsah komentují a sdílí, ale také historii hledání a osobní informace z profilu.

Vyhledávací funkce na Facebooku zprvu sloužila pouze k ne zrovna přesnému hledání profilů přátel. Postupně se její využití rozšířilo i na obchodníky či fotky a v minulém roce pak přibyla indexace jednotlivých postů pro hledání klíčových slov. Tato funkce byla však omezena jen na příspěvky, které se mohly objevit v news feedu daného uživatele.

-kmc-