Firmy kontaktují blogery o třetinu častěji než loni

středa, 07. října 2015, 10:00 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Roste nejen aktivita firem, ale přibývá i blogerů, kteří píší o značkách, ukázal výzkum.

V porovnání s loňským rokem jsou firmy ve spolupráci s blogery aktivnější. Až o třetinu častěji je kontaktují, nabízejí jim spolupráci, dávají jim vzorky a produkty nebo je zvou na akce. Některé pro blogery pořádají také speciální akce. Firmy letos už oslovily téměř polovinu blogerů (45,2 %).

Oproti loňskému roku přibylo také blogerů, kteří o značkách píšou, a to jak pravidelně, tak občas. Ve většině případů (83,5 %) se jejich „značkové“ příspěvky týkají značek, které mají rádi, nebo zákaznických zkušeností (54,3 %). Vyplývá to z druhého běhu průzkumu Blogbarometr, který v České republice letos provedla PR agentura DBM s poradenskou společností Mr. Think. Do průzkumu se zapojilo 482 respondentů.

Jakou formou poskytují blogy svým autorům výdělek či jiné benefity?

Jakou formou spolupracuji
Zdroj: Blogbarometr 2015

V českém blogování jsou aktivní především ženy. Dominují v oblastech jako kosmetika, móda, jídlo, vaření a nápoje, zdraví a životní styl, udělej si sám (DIY). Muži převažují v technologiích, technice, společnosti a politice. Meziročně posílila v blogosféře skupina vysokoškoláků, mírně ubylo blogerů s pouze základním vzděláním. Většinou blogeři blogují pro zábavu, za účelem sdílení zkušeností a zážitků či snahou mít pozitivní vliv na okolí. Jen 7,1 % blogerů si chce blogováním hlavně vydělávat peníze. Oproti loňsku poklesl počet každodenních přispěvatelů přibližně o polovinu na 6,6 %, několikrát týdně bloguje 39,1 % respondentů, několikrát měsíčně 39,1 % a méně často 15,2 %.

Sestava české blogosféry

Kdo vladne ceskym blogum
Zdroj: Blogbarometr 2015

Pro propagaci svých blogů využívají blogeři mnohem více sociální sítě. Nejčastěji je propagují prostřednictvím Facebooku (71,8 %), následuje Instagram (49,7 %), Twitter (21,8 %), YouTube (19,3 %), Pinterest (16,8 %). Více než pětina dotázaných plánuje propagovat svůj blog i přes jiné sociální sítě. Až 12,7 % respondentů chce navázat spolupráci s tištěnými médii či zavedenými weby, 4,9 % volí k propagaci výměnu odkazů a 3,4 % si zaplatí kampaň.

Využívání sociálních sítí

Zdroj: Blogbarometr 2015
Zdroj: Blogbarometr 2015

Průzkum byl proveden jako součást širšího projektu Iprex Blogbarometer, který probíhá druhým rokem v rámci mezinárodní sítě PR agentur Iprex Global Communication i v dalších evropských zemích.

-stk-