Penta převzala vydavatele týdeníku Dotyk

středa, 21. října 2015, 12:15 Tisk, TV MediaGuru

Investiční společnost Penta převzala podle očekávání vydavatelství Tablet Media.

Investiční skupina Penta převzala tabletové vydavatelství Tablet Media, které založil někdejší ředitel Economie Michal Klíma. Na konferenci Czech Internet Forum 2015 to dnes řekl Miroslav Motejlek, provozovatel serveru Motejlek.com. Mluvčí Penty Ivo Mravinac ČTK informaci bez dalších podrobností potvrdil. V obchodním rejstříku je od pondělka jako jediný vlastník vydavatelství uvedena společnost Angaur.

Ve středu odpoledne potvrdil převzetí i Michal Klíma. „Tablet Media byla v roce 2013 prvním z nových projektů na českém mediálním trhu a stala se průkopníkem v tabletovém vydávání. Podařilo se vybudovat značku, která má silné postavení na trhu, a časopis, který u čtenářů vítězí svým kvalitním obsahem. Nyní je Tablet Media prvním z nových mediálních projektů (startupů) vzniklých v posledních letech, kterému se podařilo získat stabilního finančního partnera,“ uvedl.

Společnost Tablet Media vydává několik tabletových titulů. Vedle zpravodajského týdeníku Dotyk, který začal vycházet předloni, to jsou Dotyk Byznys, Dotyk Styl Royal a Dotyk Styl Bydlení.

O předchozím vlastníku vydavatelství Michalu Klímovi se delší dobu spekuluje jako o novém šéfovi vydavatelství Vltava-Labe-Press (VLP), které Penta převzala letos. Klímovo případné angažmá ve VLP Penta nekomentuje.

Prodej VLP, vydavatele regionálních deníků, schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže letos v září. Součástí akvizice byl 51procentní podíl ve společnosti Astrosat Media, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, TV magazín a National Geographic Česko, dále 70 procent ve společnosti Česká distribuční, 35 procent v distribuční firmě PNS a 30 procent ve zprostředkovateli webové reklamy.

Tablet Media je prvním vydavatelstvím v ČR, které se zaměřuje na vydávání časopisů prostřednictvím tabletů. V lednu 2013 ho založili Michal KlímaEva Hanáková. V květnu 2013 začal vycházet publicistický týdeník Dotyk, který se tak stal prvním čistě tabletovým týdeníkem v Evropě a nejčtenější tabletovou publikací v ČR.

Angaur vznikla v roce 2013. Jejím akcionářem je investiční skupina Penta Investments založená v roce 1994. Penta působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. V roce 2015 koupila 100% podíl ve vydavatelství Vltava-Labe-Press od německého koncernu Verlagsgruppe Passau. Penta je také největším vydavatelem na Slovensku prostřednictvím News and Media Holding.

-čtk-, -mav-