YouTube zpoplatňuje, uvede placenou sekci Red

středa, 21. října 2015, 22:40 Internet & Mobil MediaGuru

Krok, který se očekával, nastává. YouTube nabídne i obsah bez reklam, ale za předplatné.

Videoportál YouTube spustí ve Spojených státech ve středu 28. října placenou sekci YouTube Red. Uživatelé, kteří si za měsíční předplatné 10 USD zaplatí přístup, mají získat vedle možnosti sledovat videa bez reklam také další obsah, který nebude umísťován v bezplatné sekci. Uživatelé v USA mají mít možnost vyzkoušet si YouTube Red od 28. října zdarma po dobu jednoho měsíce.

Jde tak o další milník ve vývoji videoserveru, který začínal jako platforma pro nejširší veřejnost vkládající na server svá videa. Později se připojila i spolupráce s profesionálními baviči a teď YouTube spouští placenou sekci. Zkraje nového roku chce také za placenou bránu umísťovat nové pořady od hlavních tvůrců YouTube, což se jistě týká i produkce od PewDiePie, největší současné hvězdy na poli online videa.

Předplatitelé YouTube Red mají mít zároveň možnost videa ukládat, sledovat je v režimu offline a na pozadí. Předplatné se má vztahovat na sledování na různých zařízeních, na nedávno uvedenou herní aplikaci a na nově uváděnou aplikaci YouTube Music. Pokud si uživatel zaplatí přístup k YouTube Red, získá zároveň přístup k Google Play Music – a obráceně.

YouTube zároveň zdůrazňuje, že stávající bezplatný YouTube nebude uvedením placené sekce ovlivněn. „Ale díky YouTube Red podoříte lidi, kteří vytvářejí vaše oblíbená videa, budete moci sledovat co chcete, kdy chcete a na jakémkoli zařízení chcete, a to nepřerušovaně," uvádí YouTube na svém blogu.

Videoportál přichází se zpoplatněním v době, kdy čelí rostoucí konkurenci v oblasti videa ze strany Facebooku. A přestože roční obrat YouTube kontinuálně roste (4 mld. USD v roce 2014), na zisk firma zatím podle zahraničních médií nedosáhla.

-mav-