Česko čeká přechod na DVB-T2. Kdo ho zaplatí?

pátek, 04. prosince 2015, 01:48 TV MediaGuru

Kvůli uvolnění pásma 700 MHz je nutné zajistit příjem digitální terestrické platformy.

Frekvenční pásmo 700 MHz, které se dnes využívá pro sítě pozemního TV vysílání, bude uvolněno pro operátory mobilních sítí. Důvodem je nárůst přenášených dat mobilními operátory. Rozhodnutí o uvolnění pásma 700 MHz je definitivní, řekl na čtvrtečním sněmovním semináři s názvem Patří vlny mobilům nebo televizi Tomáš Šťastný, ředitel odboru digitálních komunikací Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Odchodem z pásma 700 MHz se ale sníží stávající kapacita digitálního terestrického (DVB-T) vysílání. Pro operátory a provozovatele vysílání, kteří nechtějí o diváky přijít, znamená toto rozhodnutí nucený přechod na jiný technologický způsob vysílání, konkrétně na DVB-T2. Ten díky vyšší kompresi dat má obsáhnout stávající kapacitu programů digitálního pozemního vysílání a ještě ji navýšit. MPO proto připravuje koncepci rozvoje digitální terestrické platformy Strategie rozvoje digitálního terestrického vysílání v České republice. „Přechod by měl začít v roce 2016 a měl by trvat do roku 2020,“ uvedl Šťastný.

Rovněž podle Marka Eberta z Českého telekomunikačního úřadu by měl být rok 2020 považován za horizont ukončeného přechodu na DVB-T2.

Generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer zdůraznil, že digitální terestrická platforma je nejčastějším typem příjmu televizního signálu v Česku. Využívá ji cca 60 % domácností. Těm hrozí, že v případě nezvládnuté migrace o televizní vysílání přijdou. Šéf Radiokomunikací zároveň připomněl, že operátoři sítí investovali do nedávného přechodu na digitální terestrické vysílání DVB-T miliardu korun. Teď zjišťují, že mají investovat znovu. „To je těžké rozhodnutí a největší problém, který dnes máme, je kompenzace těm, kteří investovali do sítí,“ říká Gebauer. Plán přechodu na vyšší standard DVB-T2 by měl počítat se souběžným vysíláním dvou sítí (jedna pro ČT, druhá pro ostatní celoplošné kanály). Přechodové sítě by mohly být spuštěny nejdříve v roce 2018, což znamená, že pro přípravu na přechod na DVB-T2 by zbývaly jen tři roky. „Je nutné, aby se přechodu zúčastnila i ČT. Veřejnoprávní televize se musí objevit i v přechodových sítích, financování se musí vyřešit i pro ČT a komerční vysílatele,“ dodal Martin Gebauer.

Rezervovaný postoj k nákladům na pokrytí souběžného vysílání vyjádřil technický ředitel TV Nova Josef Uher. „Je nepřijatelné, abychom platili paralelní vysílání na terestrické platformě, která je dražší než satelitní. Je to migrace vynucená,“ řekl. Zároveň podotkl, že Nova zatím nebyla součástí pracovní skupiny, takže nezná detaily uvažovaného obchodního modelu přechodného vysílání. Představa, že by se v jedné z přechodových sítí objevilo všech pět kanálů skupiny Nova, se mu ale nejeví jako reálná.

Zásadní dopad bude mít přechod na standard DVB-T2 na televizní diváky. Ti si budou muset pořídit buď nové televizory, nebo nové set top boxy. Dosavadní TV přijímače nejsou použitelné pro příjem TV signálu v technologii DVB-T2. Nákupní cyklus televizorů je v průměru 6-7 let. Přechod na digitální vysílání DVB-T byl v Česku přitom ukončen v roce 2012. Divákům tak bude nutné vysvětlit, proč musí znovu investovat do koupě nového TV přijímače.

-mav-