Penta dokoupila zbývajících 49 procent v Astrosatu

středa, 16. prosince 2015, 11:39 Tisk MediaGuru

Penta získala od německé rtv ze skupiny Bertelsmann 49% podíl ve vydavatelství Astrosat.

Skupina Penta Investments koupila zbývajících 49 procent společnosti Astrosat Media od skupiny Bertelsmann AG, a stala se tak jediným vlastníkem vydavatelství. Uvedli to zástupci Penty, cenu nesdělili. Penta je od letošního podzimu vlastníkem vydavatelství VLP, které vydává noviny Deník, a v rámci transakce získala i 51 procent Astrosatu.

Astrosat Media vydává lifestylové tituly Story, Glanc, Gurmet, National Geographic i tradiční týdeníky Květy, Vlasta, Překvapení a také Magazín Šíp. Je zároveň významným vydavatelem televizních časopisů TV magazín, TV Star, TV mini a TV expres, ve kterých zaujímá vedoucí postavení na trhu. Jeho časopisy čte každý měsíc více než 2,74 milionu čtenářů, weby měsíčně navštíví 1,5 milionu unikátních návštěvníků.

"Vlastnictví VLP a Astrosatu nám umožní nabízet společné produkty pro inzerenty, využitím synergií v redakční i obchodní oblasti chceme posílit pozici druhého největšího vydavatelství na českém trhu," uvedl generální ředitel VLP Michal Klíma.

Podle čtenosti titulů je Astrosat třetím vydavatelstvím na trhu magazínů. Společný dosah titulů Astrosat a VLP je druhým největším na tiskovém trhu.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu.

Astrosat Media skončila v loňském roce v účetním zisku 178 mil. Kč, provozně ale ve ztrátě 35 mil. Kč. Tržby představovaly 560 mil. korun.