Zavoral: Počet manažerů ČRo klesne o pětinu na 120

úterý, 23. února 2016, 12:45 Rádio MediaGuru

Nový generální ředitel změní řídící strukturu, přeskupí odpovědnost jednotlivých manažerů.

Počet manažerů Českého rozhlasu klesne ze současných 150 na zhruba 120 a počet řídících úrovní se sníží ze čtyř na tři. Podnik tak změnou organizační struktury ušetří řádově až desítky milionů korun, které rozdělí na mzdách v jiných oblastech. V rozhovoru s ČTK to uvedl nový generální ředitel René Zavoral. Celkem má ČRo 1500 zaměstnanců.

V první vlně na začátku března se počet řídících funkcí sníží o deset, další vlna, při které budou některé funkce sloučeny, bude následovat během března a dubna. Aktualizovaný rozpočet by měl být hotov do konce března.

"Dosažená úspora se nám promítne do mzdových nákladů. Jsou tady anomálie, kdy na některých stejných pozicích jsou rozpory až v řádu desetitisíců korun, a to považuji za velmi nezdravé. Pak jsou tady klíčové pozice z hlediska fungování ČRo, jako jsou zaměstnanci veřejných zakázek nebo právního oddělení, jejichž ohodnocení zatím není adekvátní okolnímu prostředí, a pokud tu chci mít kvalitní lidi, tak je samozřejmě musím zaplatit," řekl Zavoral.

Stávající náměstky generálního ředitele by mělo nahradit sedm ředitelů sekcí. Obsazení postů chce Zavoral ve středu představit a projednat s radou ČRo. Ředitelem zpravodajství by se měl od března stát současný šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný, programovou ředitelkou má být dosavadní redaktorka stanice Vltava a jedna z kandidátů na místo generálního ředitele Eva Hazdrová Kopecká, regionální vysílání povede současný náměstek pro regionální vysílání Jan Menger, ředitelem výroby zůstane Jiří Mejstřík, ředitelem nových médií bude stávající šéf ČRo Plus Alexandr Pícha.

Technickým ředitelem bude nadále Karel Zýka a pozici ekonomicko-správního ředitele chce Zavoral obsadit od 1. července. Jeho jméno zatím prozradit nechtěl s tím, že půjde o člověka, který dosud působil mimo ČRo.

Sedmičku vrcholových šéfů doplní čtveřice ředitelů na druhém stupni řízení. Kancelář generálního ředitele povede bývalý tajemník ředitele a šéf programu Josef Havel, komunikaci, marketing a mezinárodní vztahy bude řídit dosavadní tiskový mluvčí Jiří Hošna, personální ředitelkou zůstane Ludmila Süssová a Symfonický orchestr ČRo povede i nadále Jakub Čížek.

Zavoral chce ve středu radu informovat i o tom, že šéfem Českého rozhlasu Plus bude nynější ředitel Centra vysílání Ondřej Nováček a zároveň chce navrhnout dosavadního šéfa zpravodajství Tomáše Pancíře na ředitele regionálních stanic ČRo Regina DAB Praha a ČRo Středočeský kraj.

V přímé podřízenosti generálního ředitele zůstane interní audit, kreativní hub pro vývoj nových formátů a útvar ombudsmana, kterého by chtěl Zavoral jmenovat do dvou měsíců. "Moje představa je taková, že by to měl být člověk znalý ČRo, trpělivý a vlídný. Oslovil jsem šéfredaktora týdeníku Rozhlas Milana Pokorného, který stojí v čele redakce léta a umí komunikovat s posluchači. On by mohl být tou osobou, která by té funkci vtiskla onu vlídnou a pracovitou tvář," dodal Zavoral.

Zavoral zvítězil letos v lednu ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo celkem 31 uchazečů o post šéfa veřejnoprávního rozhlasu. Vedle projektu Evy Hazdrové Kopecké jej mezi uchazeči zaujaly ještě dva projekty. "V jednom případě jsem učinil určitou nabídku, ale ne úplně pro pozici ve vrcholovém managementu a tam já od dotyčného čekám nějakou reakci. Není to člověk z finálové pětice. Druhý je v té finálové pětici," doplnil. V pětici finalistů byl vedle Zavorala bývalý ředitel E15 a Eura Tomáš Skřivánek, děkan Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub Končelík, vedoucí právník Psychiatrické nemocnice Bohnice Tomáš Němeček a ředitel portfolia strategických projektů a finančního řízení České spořitelny Michael Kralert.

Český rozhlas podle Reného Zavorala v současnosti neplánuje vytváření nových stanic, ale zaměří se na rozvoj těch stávajících. Nové rozhlasové stanice ČRo by mohly přijít až s příchodem digitalizace. Veřejnoprávní rozhlas v současnosti provozuje čtyři celoplošná rádia a 16 regionálních stanic.

"Nejsem podporovatel další expanze ČRo. Já jsme spíše zastáncem dobré profilace stávajících okruhů, než vytváření nových stanic. Nejsem si jistý, že na Vltavě, které klesá poslechovost, jdeme úplně tím správným směrem, nejsem si jistý, jestli u Dvojky, kde nám také začíná klesat poslechovost, jsme neztratili příliš mnoho posluchačů aniž bychom získali nové," řekl Zavoral.

Podle něj existuje již zhruba rok a půl projekt nového rádia ČRo Sport Rock jako ryze digitální stanice kombinující sportovní vysílání s rockovou hudbou, ale i ta si vyžádá náklady několika milionů korun. "A protože ty peníze potřebujeme na rozvoj úplně něčeho jiného, tak jsme ten projekt nechali zatím spát," dodal.

Pro zajištění udržitelného rozvoje ČRo se chce Zavoral pokusit o indexaci koncesionářského poplatku vzhledem k inflaci. V současnosti pro tento krok zjišťuje politickou vůli a chtěl by ho koordinovat s Českou televizí. Výše poplatku je posledních osm let 45 korun.

Další možností, jak získat prostředky na investice, je prosazení vrácení DPH z koncesionářských poplatků. Spor o částku v celkové výši zhruba jedna miliarda korun řeší soud v Lucemburku. Další stání má být v březnu.

-čtk-