ČT koupila seriály BBC i čtvrtou řadu Sherlocka

pondělí, 11. dubna 2016, 09:57 TV MediaGuru

Nové seriály koupila na veletrhu v Cannes Česká televize, mezi nimi i čtvrtou řadu Sherlocka.

Tři nové seriály z produkce BBC, včetně práv na vysílání čtvrté řady Sherlocka, která se začala natáčet minulé pondělí, získala Česká televize na veletrhu audiovizuální tvorby ve francouzském Cannes. Zahraniční vysílatele naopak zaujaly z produkce ČT seriál Labyrint, film Správnej dres nebo vánoční pohádky a nové večerníčky.

„Televizní produkce se celosvětově dostává na stále vyšší úroveň, proto jsme mohli letos vybírat nové akviziční pořady z velmi kvalitní nabídky. Z Cannes tak vezeme dva nové seriály, novou řadu Sherlocka, sérii historických a přírodopisných dokumentů, koncerty a samozřejmě filmy. A protože je letošek rokem významných sportovních událostí, podařilo se nám získat Tour de France, pořad nabízející vhled do zákulisí fotbalových stánků hostících letošní Euro, dokumenty k historii olympijských her či unikátní portrét tenistky Martiny Navrátilové,“ říká ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Ve vysílání České televize se tak objeví například australsko-britská mysteriózní série, odkazující svým stylem ke kultovním Stínům nad jezerem, Kettering Incident. Jejím pilířem se stává pátrání po spojitosti mezi dvěma dívkami, které záhadně zmizely za stejných okolností, ale s patnáctiletým rozestupem, v Tasmánii.

V druhém z nově nakoupených seriálů Happy Valley, který vznikl pod vedením uznávaného seriálového režiséra Eurose Lyna (Doctor Who, Sherlock aj.), se diváci vydají do západního Yorkshiru, kde Sarah Lancashire řeší případ únosu, který se vymkne kontrole a je příčinou série násilných činů v malém venkovském městě.

ČT tak pokračuje v rozšiřování nabídky zahraničních seriálů. Zmiňovaný seriál Stíny nad jezerem aktuálně vysílala na ČT2, poslední díl uvedla v sobotu 9. dubna. Následovat bude na ČT2 vysílání třetí řady švédsko-dánského seriálu Most.

O seriál ČT Labyrint naproti tomu projevila zájem americká kabelová televize Eurochannel, která aktuálně vysílá seriál České televize Ach, ty vraždy!. Navíc ho získala i polská veřejnoprávní televize. „Čínští distributoři tradičně nakupovali večerníčky, Gorilí povídání a cyklus Méďové na cestách, zájem o dětskou seriálovou tvorbu měla brazilská televize. Hrané vánoční pohádky, Svatojánský věneček i Korunního prince, uvidí v Bulharsku, rodinné vánoční filmy, včetně Správnýho dresu, pak diváci slovinské veřejnoprávní televize,“ uvedl výkonný ředitel obchodu ČT Hynek Chudárek.

-mav-