EU chce sjednotit DPH pro tištěné a digitální tituly

pondělí, 11. dubna 2016, 06:30 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Vyplývá to z návrhu zamýšlené reformy DPH v členských zemích Evropské unie.

Evropská komise zveřejnila akční plán reformy systému DPH, který má umožnit snížit sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) také pro digitálně distribuovaný placený obsah novin a časopisů. Tím bude možné vyřešit současný stav, kdy členské země musely uplatňovat jinou sazbu DPH pro periodika v tištěné formě než pro jejich digitální verze.

Rozdílné sazby daní se týkají i České republiky. Základní 21% sazbou jsou daněna digitální vydání, tištěné tituly podléhají 15% sazbě DPH. To vydavatelům způsobuje potíže, když výnosově slabší digitální tituly musí danit vyšší sazbou.

Evropští vydavatelé tisku dlouhou dobu volali po reformě režimu DPH. Plán Evropské komise přivítala i tuzemská Unie vydavatelů. „Evropské vydavatelské asociace EMMA a ENPA vyzývají členské země, aby aktivně podpořily záměr Komise zveřejnit v tomto roce návrh umožňující vyrovnat snížené sazby DPH pro tištěná i digitální periodika," uvedla v oznámení Unie vydavatelů.

Evropská komise své rozhodnutí reformy DPH zdůvodnila i snahou zabránit daňovým podvodům napříč členskými zeměmi Evropské unie. Ztráty z nich mají ročně představovat až 50 mld. euro. Návrh reformy DPH má pomoci zejména středním a malým podnikatelům a digitálním firmám.

-mav-