VLP ukázala novou podobu Pražského deníku

čtvrtek, 21. dubna 2016, 16:56 Tisk MediaGuru

V navýšeném nákladu a s nižší prodejní cenou vyjde od pondělí 25. dubna Pražský deník.

Regionální Pražský deník se od pondělí 25. dubna představí ve zcela nové podobě. Vydavatelská společnost Vltava-Labe-Press představila nový koncept deníku na čtvrtečním odpoledním setkání s novináři. Oproti stávajícímu pojetí přichází s odlišnou grafikou a s novou strukturou listu. Viditelný je vyšší důraz na vizualitu a modernější design novin. Změna se má přitom dotknout všech 71 regionálních deníků Deník, které VLP v Česku vydává.

Čtenost Pražského deníku je aktuálně 17 tis. čtenářů na vydání (zdroj: Media projekt, 2. pololetí 2015), což v hlavním městě na nejčtenější pozice zdaleka nestačí (viz tabulka níže). Práce na Pražském deníku proto byly první prioritou, na kterou se společnost VLP začala orientovat po vstupu nového akcionáře – investiční skupiny Penta. „Zatímco ve většině krajů jsme jedničky, dvojky či trojky, tak v Praze nás válcují jiní, což nám vadí,“ uvedl na setkání s novináři generální ředitel VLP Michal Klíma.

Pražský deník chce na sebe upozornit zvýšeným nákladem a sníženou prodejní cenou. V novém provedení vyjde v tištěném nákladu 70 tisíc výtisků. Celkově má využít až na tři tisíce distribučních míst a také adresné distribuce odběratelů magazínů sesterské společnosti Astrosat Media ve výši 30 tisíc kusů. Prodejní cena se pak snižuje z 16 Kč na 10 Kč. Snížená prodejní cena by měla platit do konce roku, výše tištěného nákladu se může měnit „podle reakce trhu“.

Vedení VLP na tiskové konferenci. Zleva: Milan Mokráň, Michal Klíma a Roman Gallo.
Vedení VLP na tiskové konferenci. Zleva: Milan Mokráň, Michal Klíma a Roman Gallo.

Obsahově má nový Pražský deník stavět na čtyřech pilířích: pražské zpravodajství, servisní informace, všeobecné informace a selekce informací prostřednictvím vizualizace a datové žurnalistiky. Pražský deník připravuje redakce o 30 lidech, která vznikla sloučením centrální a pražské redakce. "Je důležité uvědomit si, že Pražský deník je deníkem pro Pražany a pro Prahu, ne o Praze," shrnul záměr šéf projektu Roman Gallo. Oproti stávající podobě se ruší složka Události, nová struktura má v první části deníku nabízet zpravodajství regionální, celostátní i světové, druhá polovina potom kulturu, sport, lifestyle a servisní informace. Na obsahu se vedle uvedené redakce podílejí i další tituly ze skupiny Vltava-Labe-Press (Dotyk, časopisy Astrosat Media).

Cílem změn je jednak zvýšit dosah Pražského deníku na území hlavního města a za druhé zvýšit dosah všech mutací Deníku na celostátním inzertním trhu. Deník má být podle Michala Klímy nejčtenějším nebulvárním deníkem v Česku. V Praze by to mělo znamenat znásobení současné čtenosti a prodaného nákladu. VLP předpokládá, že nové čtenáře může získat odlákáním od konkurence, a to zejména od titulů mediální skupiny Mafra.

Proměna Pražského deníku - vpravo nová podoba od 25. dubna 2016

Vlevo stávající podoba Pražského deníku, vpravo nová podoba.
Vlevo stávající podoba Pražského deníku, vpravo nová podoba titulní strany.
Vnitřní strany nového Pražského deníku.
Vnitřní strany nového Pražského deníku.
Vnitřní strany nového Pražského deníku.
Vnitřní strany nového Pražského deníku.
Vnitřní strany nového Pražského deníku.
Vnitřní strany nového Pražského deníku.
Vnitřní strany nového Pražského deníku.
Vnitřní strany nového Pražského deníku.

Ambicí VLP je celkově stabilizovat pozici deníku v Praze, rozvíjet obsahový koncept v regionech, rozvíjet obchod, digitální aktivity a rovněž spolupráci s firmami v holdingu skupiny Penta. Chystají se i další aktivity na rozvoj digitální části portfolia – nový web Pražského deníku, nový web Dotyku či akvizice, která by měla vést k posílení VLP na digitálním trhu.

Kampaň na podporu nového Pražského deníku připravila agentura Dark Side ve spolupráci s agenturou Solootions. Cílem kampaně má být především to, aby si noviny čtenáři vyzkoušeli. "Usilujeme o širší cílovou skupinu," uvedl za agenturu Tomáš Jindříšek. K podpoře využije outdoorovou kampaň, guerillu, digitální média. "Reklamní nosiče budou komunikovat témata deníku," přiblížil Jindříšek.

Odhad čtenosti deníků v Praze, 2. pol. 2015, (čtenost na vydání, tis. osob)

deník odhad čtenosti na vydání (tis.)
Metro 213
Blesk (bez Nedělního Blesku) 171
MF DNES 86
Lidové noviny 61
Právo 49
Aha! (bez Nedělního Aha!) 44
Sport 43
E15 43
Hospodářské noviny 41
Pražský deník 17

Zdroj: Media projekt, 3+4Q/2015, Unie vydavatelů, Stem/Mark, Median

-mav-