Výnosy Novy ve čtvrtletí vyšší o 10 %, zisk stejný

středa, 27. dubna 2016, 08:16 TV MediaGuru

Majitel televizní skupiny Nova, společnost CME, oznámila výsledky za první čtvrtletí 2016.

Výnosy společnosti CME na českém trhu, kde provozuje televizní skupinu Nova, dosáhly za období prvního letošního čtvrtletí celkové výše 38,6 mil. USD (cca 927 mil. Kč), což v meziročním srovnání znamená o 10 % lepší výsledek. Také s přihlédnutím ke změně kurzu koruny vůči dolaru a při započítání stejného směnného kurzu je letošní čtvrtletní výsledek CME na českém trhu lepší než v loňském prvním čtvrtletí, a to dokonce o téměř 11 %.

Česko zůstává výnosově nejsilnější zemí v rámci regionu, ve kterém CME působí. Společně se Slovenskem, kde CME provozuje skupinu Markíza, patřilo v prvním čtvrtletí k výnosově nejrychleji rostoucím zemím.

Provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) se na českém trhu v meziročním srovnání nezměnil, zůstal na úrovni 10 mil. USD (cca 242 mil. Kč). Při započítání stejného směnného kurzu v obou srovnávaných čtvrtletích je mírně nižší (-1,8 %).

Výnosy CME v jednotlivých zemích (tis. USD), 1Q/2016

Vynosy_CME

OIBDA CME v jednotlivých zemích (tis. USD), 1Q/2016

OIBDA CME

Výnosy celé společnosti CME za první letošní kvartál se celkově meziročně zvýšily o 4 % (při odhlédnutí od vlivu kurzu jen o 2 %) na 129 mil. USD, OIBDA meziročně vyrostla o 44 % na 17,1 mil. USD. Za období prvního čtvrtletí roku 2016 se tržby z televizní reklamy při konstantním kurzu zvýšily rovněž o 4 % a podíl na trhu s televizní reklamou se zvýšil ve dvou největších zemích, ve kterých CME působí, uvedla společnost ve středu ráno.

„Tento rok jsme zahájili silným růstem a výsledky tohoto čtvrtletí zlepšily naši schopnost zvyšovat růst marže, jelikož se naše tržby a celkové náklady zlepšily a celkové náklady zůstaly na stejné úrovni ve srovnání s minulým rokem," komentoval Michael Del Nin, jeden ze dvou generálních ředitelů CME.

„Během prvního čtvrtletí jsme udrželi náš vedoucí podíl ve sledovanosti ve všech zemích, při současné kontrole nákladů. Silnou stránkou našich stávajících kanálů, stejně tak jako našich nově spuštěných kanálů je nárůst z poplatků za distribuci našich kanálů od provozovatelů kabelových a satelitních platforem a příjmů z předplatného během tohoto čtvrtletí," dodal Christoph Mainusch, druhý z generálních ředitelů CME.

Informace z konferenčního hovoru pro investory po oznámených výsledcích za první čtvrtletí 2016 můžete číst zde.

Kompletní výsledky CME za 1Q/2016 můžete číst zde.

-mav-