Adblocking na mobilu se za rok zdvojnásobil

sobota, 04. června 2016, 10:24 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Více než jedna pětina uživatelů blokuje reklamy na svých mobilních telefonech.

Blokování reklamy na mobilních telefonech se za posledních 12 měsíců celosvětově téměř zdvojnásobilo. Podle společnosti PageFair ji dnes blokuje minimálně 419 milionů z celkové 1,9 miliardy uživatelů chytrých telefonů. To je o 90 % více než v loňském roce. Číslo přitom nezahrnuje aplikace na blokování obsahu, in-app a opt-in browser blokátory.

„Lidé si blokátory instalují z různých důvodů, z nichž mnohé jsou nesporně platné,“ myslí si Sean Blanchfield, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti PageFair. Ve svém průzkumu Adblocking Goes Mobile identifikovala na 45 různých blokátorů reklam v internetových prohlížečích pro iOS a Android.

Přehled blokátorů mobilní reklamy
Přehled blokátorů mobilní reklamy. Kliknutím zvětšíte.

Celkem si zmíněné adblockery do internetových prohlížečů k březnu letošního roku stáhlo 408 milionů uživatelů, původem nejčastěji z rozvíjejících trhů – v Číně, Indii, Pákistánu a Indonésii. Z Číny ostatně také pochází nejrozšířenější blokátor UC Browser, vlastněný internetovým gigantem Alibaba. Adblockery ve svém chytrém telefonu využívá v asijském regionu více než třetina uživatelů (36 %).

Vývoj stahování blokátorů reklamy v internetových prohlížečích
Vývoj stahování blokátorů reklamy v internetových prohlížečích

V Evropě a Severní Americe jejich počet dosáhl zatím jen 14 milionů uživatelů. „Adblocking dnes ohrožuje všechny mobilní kanály. Neschopnost předcházet obavám uživatelů z mobilní reklamy může vést v Evropě a Severní Americe k podobnému rozšíření blokování, jakého jsme svědky v Asii,“ dodává Blanchfield.

I v těchto regionech je totiž značně rozšířené blokování reklamy na počítačích, a to je podle Blanchfielda jen malý krok  k blokování na mobilních zařízeních.

-stk-