Google opět rozdělí miliony pro mediální projekty i v ČR

čtvrtek, 02. června 2016, 10:03 Internet & Mobil MediaGuru

Druhé kolo iniciativy zahajuje dnes, žádostí lze podávat do 11. července 2016.

Druhé kolo grantů iniciativy Digital News Initiative (DNI) se otevírá ve čtvrtek 2. června s uzávěrkou 11. července. V rámci iniciativy DNI podporuje Google kvalitní novinařinu technologickými novinkami, do níž jsou zapojeni i významní evropští vydavatelé. Opět mají šanci i žadatelé z České republiky. V prvním kole uspělo pět českých projektů, které si rozdělí 21 milionů korun. Jedním z nich je Press Start, první globální crowdfundingová platforma pro reportéry ze zemí, v nichž nepanuje svoboda tisku. Projekt novým způsobem řeší to, jak finančně podpořit nezávislé novináře v rozvojových státech nebo zemích procházejících transformací.

V rámci DNI otevřel Inovační fond, který rozděluje celkem 150 milionů eur projektům na vývoj nových obchodních modelů vydavatelství a rozvoj digitální žurnalistiky. V prvním kole žádostí o podporu Inovační fond obdržel přes 1 000 projektů z 30 evropských zemí a v únoru oznámil, že mezi 128 z nich rozdělí 27 milionů eur.

Vyhodnocení druhého kola se odehraje v říjnu a výsledky budou oznámeny v prosinci. Fond je otevřený širokému spektru žadatelů – velkým vydavatelstvím, jednotlivým médiím, kolaborativním projektům i jednotlivcům ze zemí Evropské unie a Evropského sdružení volného obchodu.

Google chce podpořit nové nápady, které budou mít pozitivní vliv na digitální novinářskou tvorbu a udržitelnost zpravodajského odvětví. Mohou být i experimentální, ale zároveň musí mít stanovené konkrétní cíle a výraznou digitální součást. První výběr projektů provádí projektový tým sestavený z mediálních odborníků a zástupců společnosti Google, vybrané přihlášky pak finálně vyhodnotí třináctičlenná Rada fondu.

Další informace je možné najít zde.

-mav-