Google mění některé kontextové reklamy

středa, 20. července 2016, 07:30 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Známý vyhledávač zkouší nový formát inzerce, ta má fungovat jako katalog zboží či srovnávač cen.

Kontextové reklamy na Googlu začnou připomínat katalog zboží a služeb. Mají tak nabídnout lepší výsledky i po zadání poměrně neurčitých klíčových slov typu „letní šaty“ nebo „nábytek do obýváku”. Po jejich vyhledání uživatel uvidí kromě standardních výsledků i novou reklamní sekci Showcase Shopping, kde vedle sebe jednotliví prodejci příslušného zboží vystavují svou nabídku. Klíčovou roli hraje obraz, respektive náhledy produktů. Pokud už tedy lidé hledají jen nějaké neurčité „letní šaty“ bez upřesnění barvy nebo kus nábytku, pouhým letmým pohledem na nabídku e-shopů mohou snadno přejít k výběru zboží, které nejvíce odpovídá představě konkrétního uživatele. Inzerenti si navíc mohou sami zvolit, jaké snímky chtějí nechat zobrazovat v souvislosti s hledáním konkrétních klíčových slov. Služba bude během několika týdnů dostupná ve Spojených státech, Velké Británii a Austrálii.

 Google_Premium

„Jde o specifický reklamní formát, který půjde prodejcům na ruku a současně velmi usnadní lidem procházení a objevování toho, co si chtějí koupit,“ upřesnil pro Adweek Jonathan Alferness, viceprezident Googlu pro sekci nákupů a cestování. Argumentuje mimo jiné tím, že neurčitá spojení typu „letní šaty“ tvoří dokonce přes 40 procent všech vyhledávání, jež nějakým způsobem souvisejí s nakupováním a výběrem zboží. Tím však výčet novinek u Googlu nekončí, většího pohodlí se mají dočkat nejenom spotřebitelé, ale i cestovatelé.

Firma totiž zkouší suplovat kromě katalogu zboží rovnou i srovnávač cen letenek a ubytování v hotelích. Pokud chce uživatel použít Google k vyhledání místa k noclehu, nová funkce mu má situaci značně ulehčit – samotný vyhledávač bere v potaz i speciální parametry, jako například možnost vzít s sebou domácího mazlíčka. Hlavní přínos novinky nicméně tkví v upozornění na speciální slevové akce. Nabízí-li to které ubytování zrovna nějakou zajímavou slevu, objeví se u něj označení deal. V současnosti jen v USA, firma ovšem plánuje tento update globálně rozšířit do konce roku. Google zároveň umožní sledovat i ceny letenek v rámci funkce Google Flight. Uživateli stačí zadat sledované období a trasu, aby v případě zajímavého výkyvu cen dostal upozornění e-mailem. Tato funkce bude dostupná ve všech státech, kde Google Flight funguje, tedy včetně České republiky.

Jak nové nástroje pro vyhledávání ubytování a letenek, tak reklamy typu Showcase mohou v neposlední řadě pomoci uživatelům i z čistě technického hlediska, jelikož majitelé chytrých telefonů nebudou muset na malých displejích tolik překlikávat na nové a nové stránky. Vše podstatné uvidí seřazené už v samotném Googlu. Přitom lidí, kteří sledují stránky s cestovatelskou tematikou přes mobil, přibývá. Podle provozovatele Googlu se mobilní verze daných webů podílejí na jejich celkové návštěvnosti ze 40 procent.

-jav-