Poslechovost: Rádiové pořady, které vládnou éteru

úterý, 19. července 2016, 07:30 Rádio MediaGuru

Největší souboj o posluchače svádějí rádia ráno, kdy je u rádiových přijímačů nejvíce lidí.

Po většinu dne je nejposlouchanější tuzemskou rádiovou stanicí Rádio Impuls, ukazuje denní čtvrthodinový profil nejposlouchanějších tuzemských celoplošných stanic. Přesto v určitých denních časech má Impuls konkurenci, kdy se mu některé stanice vyrovnávají, nebo ho dokonce mírně předbíhají.

Pro všechna rádia platí, že tzv. rozhlasový prime-time, tedy čas, ve kterém rádio poslouchá nejvíce lidí, nastává v ranních a dopoledních hodinách. V čase od 7:00 do 12:00 dosahují proto všechna rádia své nejvyšší poslechovosti.

Od 5:00 do 9:00 je jedničkou éteru pořad Haló, tady Impulsovi, profilový pořad Rádia Impuls, který se ve svých nejlepších časech dotýká hranice 300 tis. posluchačů (poslechovost včera) v dané čtvrthodině. V ranních hodinách je patrná velmi silná konkurence mezi stanicemi Evropa 2, Frekvence 1 a Radiožurnál. Především od 6:00 do 7:30 je poslechovost uvedených tří stanic vyrovnaná, odstupy jsou minimální na úrovni jednotek tisíc posluchačů. Pozornost o posluchače svádějí v pracovních dnech pořady Ranní show Evropy 2 Leoše Mareše a Patrika Hezuckého, Ráno Frekvence 1 s týmem Libora Boučka a Ranní Radiožurnál, který moderuje Jiří Chum.

Od 9:00 jsou viditelnější rozdíly v poslechovosti jednotlivých stanic. S Impulsem soutěží od 9:00 hlavně Frekvence 1, kdy nastupuje pořad Těžkej Pokondr (Miloš Pokorný a Roman Ondráček), který mezi 9:00 a 10:00 v poslední čtvrthodině těsně předbíhá Rádio Impuls. Radiožurnál po 8:00 odskakuje na pozici třetího nejposlouchanějšího rádia, kterou udržuje do cca 14:00, kdy se nad Radiožurnál dostává Odpolední show Evropy 2.

Čtvrthodinový profil poslechu celoplošných stanic, poslechovost včera

Zdroj: Radio projekt, 1.10. 2015-31.3. 2016, SKMO, Median, Stem/Mark, poslechovost včera
Zdroj: Radio projekt, 1.10. 2015-31.3. 2016, SKMO, Median, Stem/Mark, poslechovost včera

Odpoledne poslechovost rádií klesá a v čase kolem 17:00 se hodnoty poslechovosti celoplošných stanic vyrovnávají. Ve večerních hodinách od 19:00, kdy se pozornost obecně přesouvá k televizní obrazovce, jde do popředí Evropa 2 se svými hudebními pořady Vyber si na maxximum a následné Maxximum muziky.

Od 22. hodiny večerní se pozornost rozhlasových posluchačů stáčí k stanici Dvojka ČRo (dříve Praha), která v pozdějších večerních hodinách nabízí půlhodinovou Četbu na pokračování a od 22:30 Noční mikrofórum. S průměrnou poslechovostí kolem 40 tis. posluchačů v dané čtvrthodině jde o nejposlouchanější pozdně večerní rádiový pořad tuzemských celoplošných stanic.

-mav-