iSport.cz rozšiřuje exkluzivní video obsah

pondělí, 15. srpna 2016, 07:15 Internet & Mobil MediaGuru

Sportovní server Czech News Center přidává videa, získal práva na zahraniční fotbalové ligy.

Další exkluzivní video obsah přidá během srpna na své internetové stránky deník Sport. Společnost Czech News Center (CNC), která deník vydává a je provozovatelem serveru iSport.cz, koupila exkluzivní práva na sestřihy ze španělské fotbalové La Ligy a z anglické Premier League. Získala je od společnosti Lama Group, majitele Digi TV, která v Česku a na Slovensku disponuje exkluzivními právy pro televizní vysílání uvedených soutěží. Na webu iSport.cz se tak se startem obou fotbalových lig začnou objevovat sestřihy (nikoli streamy) z jednotlivých utkání. V rozhovoru pro MediaGuru.cz to uvedl šéfredaktor deníku Sport Lukáš Tomek.

„Premier League má striktní pravidla. To znamená, že dostaneme předem připravený balíček sestřihů. V případě španělské ligy si budeme naopak moci sami vystříhávat to, co považujeme za nejlepší. Naším cílem je směřovat výběr obsahu k těm největším klubům typu Realu Madrid či FC Barcelony,“ přiblížil Lukáš Tomek.

Lukáš Tomek, foto: Czech News Center
Lukáš Tomek, foto: Czech News Center

Pro iSport.cz znamená nákup vysílacích práv další investici do exkluzivního online video obsahu, který považuje za klíčovou část svého serveru. Už v současnosti disponuje exkluzivními právy na webové vysílání tuzemské nejvyšší fotbalové ligy, kde drží práva pro vysílání streamů i sestřihů. Dále má práva pro vysílání sestřihů z nejvyšší tuzemské hokejové soutěže a nejnověji přidává sestřihy ze španělské a anglické ligy. Nezastírá přitom, že by usilovala i o fotbalové soutěže z dalších zemí. Získat práva ale není vždy jednoduché. „Práva se často kupují v balíčku, kde jsou jak streamy, tak sestřihy. To se ale samozřejmě odráží i na ceně. Proto je pro nás lepší cesta dohodnout se s někým, kdo nakoupí televizní práva, aby nám poskytl sestřihy pro web,“ vysvětluje Tomek.

iSport.cz od letošního ročníku české nejvyšší fotbalové ligy zpoplatnil streamy ze všech utkání. Oproti loňské sezóně ale nabídl uživatelům možnost předplatit si více balíčků, v rámci kterých mohou zápasy české fotbalové ligy sledovat za zvýhodněné ceny. Letošní novinkou jsou mj. klubové balíčky, které zájemcům umožňují sledovat zápasy vybraného klubu. Ukazuje se, že právě o tento typ balíčků projevují fanoušci největší zájem. „Mile nás překvapilo, že lidé zareagovali líp, než jsme si mysleli. Především klubové balíčky mají podle nás potenciál,“ věří Tomek. Při konstrukci předplatitelských balíčků se CNC inspirovala v zahraničí. „Inspirativní pro nás byl workshop s dánskou ligou, jejíž sledování je zpoplatněné. Princip spočívá v tom, že částka, za kterou obsah prodáváme, nesmí být nesmyslně přemrštěná. Samozřejmě ale zase nemůže být příliš nízká, do vysílacích práv investujeme,“ dodává Tomek.

První odvysílané streamy a především rychlé sestřihy z nového ročníku české fotbalové ligy, jejichž počet se ve srovnání s minulými sezonami ještě zvýšil, přinášejí serveru iSport.cz nárůst počtu zhlédnutých videí. „Na začátku letošní ligy se počet zhlédnutých videí zvýšil o 20 %,“ upřesnil Tomek. Celkový počet zhlédnutých videí (jen rychlé sestřihy, bez streamů) se nyní za jedno kolo pohybuje už nad úrovní 300 tisíc.

-mav-