Novinářské experimenty na olympiádě v Riu

čtvrtek, 11. srpna 2016, 07:45 Internet & Mobil MediaGuru

Média přichází v době letní olympiády s novinářskými experimenty.

Olympijské hry přímo vyzývají mediální domy k novinářským experimentům. Internet k tomu nabízí velký prostor a přesné datum sportovní události, známé dlouho dopředu, poskytuje na přípravu dostatek času. „Především se pokoušíme nabídnout co největší pestrost, o událost, jako je tato, se totiž zajímají různí lidé s rozdílnou perspektivou, zkušenostmi i zájmy,“ vysvětluje sportovní editor The New York Times Jason Stallmann. Jednotlivé novinářské experimenty monitoruje server NiemanLab, přinášíme jejich přehled.

(1) Zasílání aktualizací přes SMS

The New York Times se rozhodl nabídnout čtenářům zpravodajství až do kapsy. Aktuální výsledky jim posílá přes SMS se vším, co k těmto zprávám patří, včetně emotikonů a osobního tónu.

(2) Zakázané GIFy

V předvečer zahajovacího ceremoniálu vydal Mezinárodní olympijský výbor nařízení zakazující neautorizovaným uživatelům postování GIFů z olympiády. The New York Times i přesto našel řešení, na Twitter z olympiády postuje jen ilustrované GIFy.

(3) Boti

The Washington Post využívá na psaní „určitých“ olympijských článků (ro)boty. Ti píší především o medailích, výsledcích a plánovaných událostech. „V žádném případě nechceme naše reportéry nahrazovat stroji. Jen jim tím chceme uvolnit ruce k tomu, aby psali obsahově hodnotnější příběhy,“ popisuje ředitel pro strategické inovace deníku Jeremy Gilbert.

(4) Pohledy na sportovce

Sportovci a jejich osobní příběhy lákají. Jejich úsilí a odhodlání přiblížil The New York Times prostřednictvím interaktivní webové stránky, kde ukazuje příběhy čtyř vybraných sportovců – gymnastky Simone Biles, plavce Ryana Lochte, skokana Dereka Drouina a trojskokana Christiana Taylora.

(5) Interaktivní infografiky

Zajímavý způsob, jak znázornit sportovním fanouškům trochu vzdálené sporty, našel The Washington Post. Interaktivní infografikou ukazuje velikost hřišť a sportovního náčiní jednotlivých sportů, které srovnává například s velikostí pizzy.

(6) Na maraton do Ria

The Guardian přenesl své čtenáře na skok do Ria. Připravil jim interaktivní podcast RioRun, v níž lze uběhnout nebo ujít maraton v uličkách Ria de Janeira. Čím delší úsek uživatelé uběhnou, tím více toho uslyší. A nechybí ani užitečné tipy na běhání.

RioRun

(7) Olympijský trenažer

Do kůže olympionika se mohou dostat čtenáři The Washington Post při hraní série miniher, v nichž si mohou vyzkoušet své olympijské schopnosti při sprintu, veslování nebo skoku do dálky.

-stk-