Rádio Svobodná Evropa rozšiřuje TV vysílání

čtvrtek, 04. srpna 2016, 06:55 Rádio, TV MediaGuru

Od RRTV získala licenci pro televizní vysílání do několika zemí, netýká se ale České republiky.

Rádio Svobodná Evropa získalo od české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci pro televizní vysílání šířeného prostřednictvím družice. Jde o program nazvaný Current Time, zaměřený na zpravodajství, publicistiku, dokumenty a magazíny. Časový rozsah vysílání je stanoven na 24 hodin denně.

Vysílání je zamýšleno pro státy: Estonsko, Lotyšsko, Litva, Bělorusko, Ukrajina, Rusko, Moldávie, Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán, Tádžikistán, Kyrgyzstán, Kazachstán, Uzbekistán, Turkmenistán, Německo, Španělsko a Izrael. Hlavním vysílacím jazykem je ruština.

Licenci pro televizní vysílání získala společnost RFE/RL, provozovatel Svobodné Evropy, také pro vysílání prostřednictvím zvláštních přenesových systémů na internetové adrese www.currenttime.tv.

O licenci požádal provozovatel vysílání v září 2015. Podle informací MediaGuru.cz souvisí s rozšiřováním vysílání i personální rozšiřování redakce. Vyjádření RFE/RL zjišťujeme.

Třicetiminutový pořad Current Time je určený pro rusky mluvící obyvatele, kterým chce nabídnout alternativní informace k oficiálnímu ruskému zpravodajství. Vysílat má dosud na deseti veřejnoprávních a komerčních kanálech v Gruzii, Lotyšsku, Litvě, Moldávii a Ukrajině. Pořad je součástí aktivit americké vlády, jak čelit ruské propagandě v regionu východní Evropy.

Svobodná Evropa (plný anglický název Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) je původně rozhlasová organizace založená Kongresem USA za účelem šíření objektivních informací v zemích, kde byla svoboda médií částečně či úplně potlačena. Poprvé začala vysílat v roce 1950 v Bulharsku, Československu, Maďarsku, Polsku a Rumunsku. V současnosti provozuje rozhlasové vysílání ve 23 zemích světa v 26 jazycích, včetně Íránu, Afghánistánu, Pákistánu, na Ukrajině a v Rusku. Pracuje pro ni více než 400 interních novinářů a 750 přispěvovatelů.

-mav-