Televize jsou na začátku podzimu vyprodané

úterý, 20. září 2016, 15:10 TV MediaGuru

Komerční prostor tuzemských televizí je pod tlakem, očekává se zvýšení ceny.

Nástup podzimní televizní sezóny je vedle nových programových formátů provázen také značnou zaplněností reklamního prostoru na největších tuzemských komerčních televizních stanicích. V měsíci srpnu a v září se dostávají na hranici zákonných limitů a vyčerpávají čas, který mohou pro reklamní vysílání využít. V srpnu představovala vyprodanost na hlavních kanálech Novy a Primy 93 %, resp. 99 % možného času pro reklamní vysílání (zdroj dat: Nielsen Admosphere).

Situace je způsobena stagnující nebo nižší sledovaností a nárůstem poptávky, což způsobuje tlak na reklamní prostor komerčních televizí. Vysílání olympijských her v srpnu na veřejnoprávní České televizi pocítila především skupina Nova (viz vývoj sledovanosti v srpnu). Také průběžné výsledky sledovanosti v září (za období do 19. září 2016) ukazují, že Česká televize ukrajuje komerčním televizím publikum. Televizím zatím nenahrávalo ani počasí – extrémně teplé září odlákalo diváky od televize, a tak své podzimní taháky zahajovaly spíše v letní atmosféře.

Změna podílu na sledovanosti, 1.9.-19.9. 2016 vs. 1.9.-19.9. 2015

celý den ČT celkem Nova Group Prima Group
meziroční změna 15+ 1,0 -0,4 -1,1
meziroční změna 15-54 0,8 -0,4 -0,6
meziroční změna 15-69 0,1 0,1 -0,6
prime-time 19:00-23:00 ČT celkem Nova Group Prima Group
meziroční změna 15+ 0,7 -1,3 0,6
meziroční změna 15-54 0,3 -0,5 0,5
meziroční změna 15-69 -0,3 -0,9 1,1

Pozn.: Změna uvedena v procentních bodech

Dalším důvodem tlaku na reklamní prostor je rostoucí poptávka po televizní reklamě a částečné přesouvání reklamních investic z jarního období do podzimních měsíců (září – listopad).

Z pohledu komunikace klienta může mít stávající situace dopady na doručování požadovaných GRPs odlišně od plánu. Nižší rating reklamních bloků se může také odrazit na rychlosti budování čistého zásahu (net reach). Pozitivním faktorem pro klienty na druhou stranu je, že zároveň dochází ke zlevnění nákladů na dosažení násobných frekvencí včetně možností dosažení jejich meziročních vyšších úrovní za „stejné“ peníze. Vyšší fragmentace komunikace pak přináší zlepšené afinity, a tím i vyšší plnění na primární plánované cílové skupiny zadavatelů. Srovnatelné výkony obou hlavních skupin také umožňují konkurenční variabilitu splitů.

Současná situace na televizním trhu je trendem, který plně nedokáží eliminovat ani podzimní premiérová programová schémata komerčních stanic. Očekává se, že současný vývoj bude mít vliv na cenu televizní reklamy pro příští rok. „Všechny stanice jsou vyprodané, klienti by se měli připravit na to, že cena v tendrech půjde rozhodně nahoru,“ avizoval na páteční konferenci Flema výkonný ředitel Primy Vladimír Pořízek. 

Zákonné limity reklamního TV vysílání

Čas vyhrazený reklamě a teleshoppingovým šotům v televizním vysílání komerčních provozovatelů nesmí přesáhnout v průběhu 1 vysílací hodiny 12 minut. Do vysílacího času se nezapočítává vysílání teletextu. Čas vyhrazený reklamě v televizním vysílání provozovatele vysílání ze zákona na programech ČT 2 a ČT Sport nesmí přesáhnout 0,5 % denního vysílacího času na každém z těchto programů, přičemž vysílání reklam nesmí v době od 19.00 hodin do 22.00 hodin překročit 6 minut v průběhu jedné vysílací hodiny na žádném z těchto programů.

-mav-